27 iulie, 2020

Economia Zonei Euro este pe cale să înregistreze, în iulie, cea mai spectaculoasă revenire pe creștere din ultimii 20 de ani, potrivit primei estimări a indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii, publicată de IHS Markit Economics.

Pe de altă parte analiștii sunt îngrijorați privind vitalitatea acestei reveniri, care ar putea fi corectată semnificativ, potrivit semnalelor de piaţă, mai ales privind şomajul.

Zona Euro este principalul partener economic al României. Zona Euro a concentrat peste 76% din exporturile totale ale României de anul trecut, de 69 de miliarde de euro și aproape 75% din importurile românești de 86,3 miliarde de euro.


Indicatorii PMI măsoară evoluția producției,a comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei. Valorile de peste 50 de puncte înseamnă creștere, iar cele sub acest prag – scădere.

Indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și servicii) s-a majorat până la 54,8 puncte în iulie, maximul din iunie 2018, dar ritmul revenirii este cel mai abrupt din ultimii 20 de ani, pe măsura căderii anterioare.

„Statisticile indică revenirea pe creștere a economiei regiunii în iulie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv, determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică”, remarcă un raport al Băncii Transilvania (BT).


Performanţa din iulie a fost anticipată de indicatorul PMI pentru Germania din iunie.

(Citiţi şi: „Managerii germani dau semnalul revenirii cele mai mari economii a Europei”)

PMI  pentru Zona Euro a crescut cu 6,3 puncte în iulie față de luna iunie .

„Se evidențiază ameliorarea componentelor perspectivelor evoluției comenzilor noi, precum și temperarea ritmului de reducere pentru locurile de muncă, în contextul reluării activităților și perspectivelor de intrare în ciclul economic postpandemie, scenariu susținut și de implementarea de măsuri monetare, fiscalbugetare și de venituri relaxate fără precedent.

Perspective îndoielnice

Amploarea revenirii (peste niveluri mult anterioare crizei copronavirus) este umbrită de îndoielile privind soliditatea noii tendinţe.

Repornirea activităţii a fost însoţită de un flux de comenzi noi cu cea mai mare creştere din octombrie 2018, dar amploarea lor încă obligă firmele să-şi reducă personalul.

„Preocuparea este că recuperarea ar putea să sufere după impulsul inițial. Firmele continuă să îşi reducă planurile într-o măsură îngrijorătoare, multe fiind îngrijorate că cererea de bază este insuficientă pentru a susține creşterea producției”, , consideră Chris Williamson, economistul şef al IHS Markit.

„Cererea trebuie să continue să recupereze în următoarele luni, dar domină frica privind ameninţarea că șomajul, bilanțurile deteriorate şi restricţiile încă în vigoare vor îngreuna recuperarea”, a adăugat economistul citat

Cifrele încurajatoare din iulie

PMI pentru industria prelucrătoare din Zona Euro a crescut până la cel mai ridicat nivel din decembrie 2018, de 51,1 puncte în iulie (cu un ritm lunar de 3,7 puncte),.

„Ramura secundară a economiei a revenit pe creștere (după ajustarea pe parcursul a 17 luni consecutiv), evoluție determinată de redinamizarea economiei mondiale, eliminarea graduală a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și resimțirea mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice”, spune raportul BT.

De asemenea, sectorul de servicii din Zona Euro a crescut în iulie, după patru luni de declin: indicatorul PMI a urcat până la cel mai ridicat nivel din iunie 2018 de 55,1 puncte (cu 6,8 puncte față de iunie).

Primele 7 luni sunt încă pe scădere

În primele șapte luni ale anului curent indicatorul PMI mediu din industria prelucrătoare a înregistrat un nivel de 44,7 puncte, în scădere cu 7,2% an/an.

Indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a situat la 39,6 puncte, în diminuare cu 25% an/an, dată fiind ponderea ridicată în PIB a ramurii terțiare, puternic afectată de incidența crizei sanitare.

Indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 40,2 puncte în perioada ianuarie-iulie, în atenuare cu 22,2% an/an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: