sâmbătă

27 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2015

Economia zonei euro a încheiat anul 2014 cu cel mai slab trimestru din ultimul an, pe măsură ce scăderea prețurilor nu a reușit să stimuleze activitatea economică, punând noi presiuni asupra Băncii Centrale Europene, transmite Reuters care citează un studiu britanic al companiei Markit.

Potrivit studiului citat de Reuters, în 2015 sunt de așteptat noi scăderi ale economiilor din Franța și din Italia și o creștere fragilă a celei mai puternice economi europene- Germania.

Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), indicele care evaluează activitatea din industrie și servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub așteptări, ceea ce sugerează că atât cererea cât și creșterea în zona euro continuă să fie slabe. Markit susține că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanță din ultimul an.


„Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanție că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii. Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE”, a declarat Chris Williamson, economist șef la Markit.

Săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE este gata să răspundă la riscul unei spirale deflaționiste. Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 22 ianuarie iar analiștii intervievați de Reuters estimează ca BCE va începe să cumpere obligațiuni suverane la începutul lui 2015.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: