marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2023

Conducerea Credit Suisse Group a început sâmbătă discuţii cruciale despre viitorul băncii, care se vor desfăşura pe parcursul acestui weekend. Potrivit Reuters, situația Credit Suisse este delicată: bănci concurente au devenit precaute în relaţiile cu banca, iar autorităţile de reglementare i-au cerut să încheie un acord cu rivala elveţiană UBS.

Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, şi echipele sale, se vor întâlni în weekend pentru a evalua scenariile strategice pentru bancă, au declarat vineri persoane care cunosc problema.

Autoritățile de reglementare încurajează o fuziune cu UBS

Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută instituţie financiară prinsă în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în ultima săptămână, care a forţat banca elveţiană să obţină o finanţare de 54 de miliarde de dolari de la Banca Naţională Elveţiană.

(Citește și: ”Credit Suisse împrumută 54 mld. dolari de la Banca Centrală a Elveției”)


Autorităţile de reglementare elveţiene încurajează UBS şi Credit Suisse să fuzioneze, dar niciuna dintre ele nu a dorit să facă acest lucru, a spus o sursă. Autorităţile de reglementare nu au puterea de a forţa fuziunea, a mai spus persoana.

Consiliile UBS şi Credit Suisse ar trebui să se întrunească separat în weekend, a scris Financial Times.

Acţiunile Credit Suisse au crescut vineri cu 9% în tranzacţiile electronice de după închiderea bursei, în urma articolului publicat de FT.

Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze.

Patru bănci majore au impus restricții în relația cu Credit Suisse


În cel mai recent semn al problemelor tot mai mari ale băncii elveţiene, cel puţin patru bănci majore, inclusiv Societe Generale şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor lor care implică Credit Suisse sau valorile sale mobiliare, au declarat cinci persoane care cunosc direct problema.

”Intervenţia băncii centrale elveţiane a fost un pas necesar pentru a calma focul, dar ar putea să nu fie suficient pentru a restabili încrederea în Credit Suisse, aşa că se vorbeşte despre mai multe măsuri”, a declarat Frederique Carrier, şeful strategiei de investiţii la RBC Wealth Management.

Eforturile de susţinere a Credit Suisse au loc în timp ce factorii de decizie, inclusiv Banca Centrală Europeană şi preşedintele SUA, Joe Biden, au încercat să liniştească investitorii şi deponenţii că sistemul bancar global este în siguranţă.

Tensiuni de finanțare și lichiditate determinate de slăbirea încrederii

Dar temerile legate de apariţia unor probleme mai ample în sectorul bancar persistă. Deja în această săptămână, marile bănci americane au oferit o linie de salvare de 30 de miliarde de dolari pentru banca mai mică First Republic, în timp ce băncile americane au solicitat în total lichidităţi de urgenţă de 153 de miliarde de dolari de la Rezerva Federală, în ultimele zile.

Acest lucru eflectă ”tensiunile de finanţare şi lichiditate asupra băncilor, determinate de slăbirea încrederii deponenţilor”, a declarat agenţia de rating Moody’s, care în această săptămână a retrogradat perspectiva asupra sistemului bancar din SUA la negativă.

Administrația Biden cere ca directorii băncilor cu probleme să fie trași la răspundere

La Washington, atenţia s-a îndreptat către o supraveghere mai mare, pentru a se asigura că băncile şi directorii lor sunt traşi la răspundere.

Biden a cerut Congresului să acorde autorităţilor de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar, inclusiv impunerea de amenzi mai mari, recuperarea fondurilor şi excluderea directorilor de la băncile falimentate.

Unii parlamentari democraţi au cerut autorităţilor de reglementare şi Departamentului de Justiţie să cerceteze rolul Goldman Sachs în prăbuşirea SVB, a declarat biroul reprezentantului Adam Schiff.

Efecte globale ale prăbușirii SVB

Acţiunile bancare au fost afectate la nivel global de când Silicon Valley Bank s-a prăbuşit, ridicând întrebări cu privire la alte slăbiciuni ale sistemului financiar.

Acţiunile băncilor regionale din SUA au scăzut drastic vineri, iar indicele S&P Banks a coborât cu 4,6%, ducând declinul din ultimele două săptămâni la 21,5%, cea mai mare pierdere consemnată într-un astfel de interval de când pandemia de Covid-19 a zguduit pieţele, în martie 2020.

Acţiunile First Republic Bank au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere cu 32,8%, ducând pierderea din ultimele 10 sesiuni la peste 80%.

Moody’s a retrogradat ratingul datoriei First Republic Bank după închiderea pieţei.

În timp ce sprijinul unora dintre cele mai mari nume din sectorul bancar din SUA a împiedicat prăbuşirea First Republic săptămâna aceasta, investitorii au fost surprinşi de informaţiile despre poziţia sa de numerar şi de cât de multă lichiditate de urgenţă avea nevoie banca.

Termenul pentru depunerea ofertelor pentru cumpărarea SVB și Signature Bank a expirat

SVB Financial Group a depus cerere de reorganizare supravegheată de instanţa de faliment, la câteva zile după ce autorităţile de reglementare au preluat unitatea sa din Silicon Valley Bank.

Autorităţile de reglementare au cerut băncilor interesate să cumpere SVB şi Signature Bank să depună oferte până vineri, au spus persoane familiarizate cu problema.

De asemenea, autorităţile de reglementare iau în considerare păstrarea dreptului de proprietate asupra titlurilor deţinute de Signature şi SVB, pentru a permite băncilor mai mici să participe la licitaţii pentru băncile aflate în faliment, a spus o sursă familiarizată cu chestiunea.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: