Aplicaţiile mobile şi cloud-ul devin tot mai importante, iar marjele de profit din software sunt tot mai atractive, arată o analiza Reuters în care se estimează însă că mari companii precum IBM, HP, Oracle sau Dell ar putea opera curând restructurări importante.
De altfel, Reuters aminteşte că Cisco a anunţat că va renunţa la 5.500 de angajaţi, alăturându-se astfel unui lung şir de companii de profil care au procedat la restructurări masive în ultimii ani.
Companiile care de-a lungul anilor au făcut profituri frumoase din vânzarea de computere, procesoare, routere, servere şi alte echipamente sunt acum deosebit de vulnerabile, spun analişti citaţi de Reuters. Provocarea este legată de cloud computing şi de aplicaţii mobile, noile domenii care aduc profit.
În sectorul IT vor rămâne fără loc de muncă 370.000 de persoane în 2016, estimează Trip Chowdhry, analist Global Equities Research. În ianuarie se aştepta la 330.000 de concedieri, însă ultimele luni au fost mai rele decât se aştepta, iar prognozele au fost modificate.
În sectorul IT se petrece un fel de „descompunere” şi au de câştigat pe termen mediu companii precum Microsoft si Amazon, care furnizează servicii de „super cloud”, scrie Reuters.
Aceste servicii ajută la gestionarea hardware, software, reţele şi baze de date, nefiind nevoie ca angajaţii companiei să se ocupe de fiecare capitol tehnologic, spune Chowdhry. Consecinţa este că marile companii se pot descurca şi cu mai puţini angajaţi.
Cisco şi alte companii din „garda veche” vor să treacă de la hard la soft, însă tranziţia nu este uşoară. Serviciile orientate către software au un mare avantaj: marja de profit este mai mare deoarece sunt în general oferite pe bază de abonament, astfel încât veniturile sunt garantate pe o perioadă mai mare.
Trecerea la noul model de business în IT nu implică exclusiv restructurări, ci şi achiziţii. Cisco, de exemplu, a cumpărat o serie de companii mai mici, specializate în securitate informatică sau analiză de date şi spune că mişcarea o va ajuta să se impună în domenii în care vrea să devină lider.
Marile companii se mişcă relativ greu când trebuie să se adapteze la noile realităţi, însă au marele avantaj că deţin forţă financiară.
Schimbarile se vor reflecta şi la nivelul specializărilor din piaţă. Andy Price, de la compania de recrutare SPMB, spune că nu se mai caută ingineri şi designeri de hardware, chiar dacă acum câţiva ani aceste specializări aveau mare cautare.