marți

19 martie, 2024

9 iulie, 2020

Oficialii zonei euro sunt pregătiţi să lase Croaţia şi Bulgaria să intre în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb, n.r.), o perioadă de tranziţie obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, care ar putea avea loc peste trei ani, potrivit unor surse citate de Reuters.

Cea mai recentă ţintă asumată de România pentru aderarea la zona euro este anul 2024, însă dezechilibrele macroeconomice din ultimii ani au făcut ca în acest moment România să nu mai îndeplinească niciunul dintre criteriile necesare: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Decizia privind Croaţia şi Bulgaria va deschide calea spre prima extindere a zonei euro din 2015, când Lituania a devenit al 19 stat membru al blocului monetar.


Oficialii europeni susţin că o decizie ar putea fi luată în curând, fiind necesar acordul miniştrilor de Finanţe din zona euro şi UE, care se reunesc în videoconferinţă joi şi vineri.

Sursele au mai precizat că decizia invitării Bulgariei și Croatiei va fi probabil anunţată după închiderea burselor, posibil în weekend, pentru a preveni speculaţiile de pe piaţă.

Mecanismul ERM-2 prevede ca evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un prag agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: