sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 februarie, 2022

La sesiunea specială de urgență a Adunării Generale a ONU privind Ucraina, organizată luni la New York, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut încetarea imediată a luptelor din Ucraina. Aceasta este a 11-a sesiune specială de urgență a Adunării Generale a ONU de la înființare.

Natura rară a acestui tip de reuniune subliniază îngrijorarea uriașă provocată de războiul din Ucraina.

”Războiul face furori în toată țara, în aer, pe pământ și pe mare. Trebuie să se oprească acum. Rachetele rusești și bombardamentele aeriene lovesc orașele ucrainene zi și noapte. Capitala, Kiev, este încercuită și atacată din toate părțile”, a afirmat secretarul general al ONU António Guterres


El a mai precizat că ONU deține „informații credibile” cu privire la faptul că atacurile rusești vizează clădiri rezidențiale, infrastructura civilă critică și alte ținte non-militare.

”Soldații trebuie să se întoarcă în cazarmă”

”Această violență în creștere – care are ca rezultat morți civili, inclusiv copii – este total inacceptabilă. Destul, este destul. Soldații trebuie să se mute înapoi în cazarmă. Liderii trebuie să treacă la negocieri de pace”, a afirmat secretarul general ONU.

Guterres a afirmat că suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, trebuie respectate.

António Guterres a descris decizia Rusiei de a-și plasa în alertă forțele nucleare ca fiind ”o dezvoltare înfricoșătoare” și că ideea unui conflict nuclear este „pur și simplu de neconceput”.


Diplomații așteaptă miercuri un vot asupra unui proiect de rezoluție – care este încă în curs de negociere. Consiliul de Securitate al ONU a convocat această sesiune după ce a fost împiedicat să acționeze, când Rusia a respins vineri un proiect de rezoluție al SUA, care deplângea agresiunea sa împotriva Ucrainei și cerea retragerea imediată a tuturor trupelor sale din țară.

Proiectul de rezoluție a Adunării Generale este de așteptat să treacă, deoarece nicio națiune nu are drept de veto în această cameră, dar documentul nu produce consecințe juridice, precum rezoluțiile consiliului de securitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: