31 octombrie, 2022

Republica Moldova  vrea să importe gaze prin conductele trans-balcanice care trec prin Dobrogea, de la Negru Vodă la Isaccea, pentru a face față crizei energetice declanșată de reducerea livrărilor rusești de gaze.

Moldovatransgaz, operatorul de sistem și de transport pe magistralele de gaz din Republica Moldova, a anunțat „inițierea licitațiilor pe platforma regională RBP (central-est europeană, de la Ucraina și Grecia, până la Germania, n.r.) pentru rezervarea capacităților la punctele de interconectare”.

Tronsonul coridorului TransBalcanic care trece pe teritoriul Moldovei este operat de Moldovatransgaz și „este pregătit să transporte până la 36 milioane metri cubi /zi către Uniunea Europeană și până la 12 milioane m3/zi în regim Revers”, adică dinspre Bulgaria și România, spune anunțul Moldovatransgaz.


Coridorul trans-balcanic a fost folosit de Rusia pentru a exporta gaze în peninsula balcanică și inclusiv în România, dar Rusia a renunțat la acest traseu încă de pe când conflictul cu Ucraina nu devenise militar și livrările se făceau prin Turkstream.

La ce preț va vinde România gaze Republicii Moldova?

Transzgaz (TGN), operatorul sistemului românesc, a investit în echipamente care să facă posibile și exportul în Ucraina și Moldova, în perspectiva exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Problema importurilor moldovenești este dificilă din cauza capacității financiare limitate a țării vecine.

Republica Moldova este conectată la rețeaua românească și prin punctul de la Ungheni. Transgaz (TGN) a scos la licitație rezervarea de capacități prin punctul de interconectare de la Ungheni, când anul trecut, Republica Moldova a trecut  printr-o criză a gazelor similară.


Nu s-a prezentat nici un vânzător, din cauza prețurilor mult mai mici de pe piața Republicii Moldova, dominată de gazul rusesc. Acum Rusia este pe care să oprească total gazele, iar gazele s-au scumpit.

Într-o situație similară, autoritățile române au decis ca Hidroelectrica să vândă electricitate Republici Moldova la prețul maxim de 450 de lei / MWh. Romgaz (SNG), care este tot companie de stat, ar putea fi în aceeași ipostază.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: