vineri

26 aprilie, 2024

12 mai, 2023

Reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice, Li Hui (foto, alături de președintele Putin), va vizita Ucraina, Rusia și mai multe țări europene, începând de luni. Turneul diplomatic al acestuia este văzut de presa internațională ca un răspuns la solicitarea adresată Beijingului, de către statele occidentale, pentru a acționa ca intermediar în războiul din Ucraina.

Pe de altă parte, Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, a discutat peste opt ore, la Viena, cu Wang Yi, care deține cel mai înalt rang în diplomația chineză.

China caută o soluție politică a războiului declanșat de Rusia

Li Hui, care a fost ambasadorul Chinei la Moscova timp de un deceniu, până în 2019, va vizita, de asemenea, Franța, Germania și Polonia pentru „a avea comunicări cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, într-o conferință.


Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice este considerat de analiști cel mai potrivit pentru a aborda la Kremlin încetarea războiului din Ucraina.

„Această vizită a reprezentantului chinez (cel mai înalt oficial care vizitează Ucraina după izbucnirea războiului – n. Red.) este o dovadă a eforturilor Chinei de a promova discuțiile de pace și angajamentul nostru ferm pentru pace”, a adăugat Wang Wenbin, citat de Politico.

În pofida faptului că este principalul aliat al Moscovei, președintele chinez Xi Jinping a încercat în ultimele luni să poziționeze Beijingul ca un intermediar de pace între Ucraina și Rusia și propunând un plan de pace în 12 puncte ca bază pentru negocieri.

Dar UE și NATO au criticat încercările Beijingului de a se prezenta drept intermediar, ridicând îndoieli cu privire la capacitatea Chinei de a fi un actor neutru. În martie, o investigație Politico dezvăluia că mai multe companii chineze, inclusiv una ce avea legături cu guvernul, au trimis unor entități rusești puști de asalt și componente de dronă și armuri de corp către entități rusești.


Președintele Xi Jinping, care l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova, la sfârșitul lunii martie, a avut primul său apel telefonic cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy pe 26 aprilie. Xi Jinping l-a asigurat pe Zelensky că Beijingul nu va adăuga „gaz pe focul” războiului asigurându-l că nu va oferi asistență militară directă Rusiei.

Președintele ucrainean a descris conversația ca fiind „lungă și semnificativă”, în care a subliniat că cere restabilirea „integrității teritoriale” a Ucrainei ca o condiție prealabilă pentru discuții.

(Citește și: „Premieră: China a aprobat o rezoluție care condamnă războiul din Ucraina„)

Discuție „candidă” între oficiali americani și chinezi, la Viena, despre războiul din Ucraina (CNN)

Oficiali americani și chinezi s-au întâlnit săptămâna aceasta la Viena pentru a discuta o serie de subiecte, inclusiv despre războiul Rusiei în Ucraina, relatează CNN. Un înalt oficial al administrației Biden a declarat sub condiția anonimatului că cele două părți au vorbit peste opt ore, pe parcursul a două zile.

Casa Albă a descris întâlnirea dintre consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, și principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, drept „candidă, concretă și constructivă”.

Washingtonul își propune să mențină o comunicare deschisă cu China, în timp ce își înăsprește tot mai mult retorica cu privire la politicile promovate de Beijing pe tot globul și încercând să descurajeze Beijingul să ofere arme sau alt sprijin pentru efortul de război al Moscovei.

Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să continue „canalul strategic de comunicare.

Jake Sullivan a reiterat îngrijorările profunde ale SUA cu privire la alinierea Chinei la Rusia și la posibilitatea ca a doua economie a lumii să încerce să ajute Moscova să reducă sancțiunile.

De când Rusia și-a invadat fostul vecin sovietic, Washingtonul și aliații săi au impus mai multe runde de sancțiuni coordonate, astfel încât țara condusă de Vladimir Putin a ajuns ce mai sancționat stat, după Iran și Coreea de Nord.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: