Avocatului Poporului, Renate Weber, a trimis Parlamentului o scrisoare în care solicită revocarea din funcţie a lui Daniel Iovănescu, adjunct al instituției. Cereare se află pe agenda de lucru de joi a birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului .
Daniel Iovănescu, fost membru PNL, se ocupă în cadrul instituției Avocatul Poporului cu domeniul prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. El a fost numit în funcţie la 26 octombrie 2022, cu un mandat de 5 ani.
Nemulțumirile Renatei Weber referitoare la adjunctul său, așa cum sunt prezentate în scrisoarea acesteia:
- „Aproape în fiecare zi, lucrările pe care Daniel Iovănescu le prezintă sunt retrimise cu rezoluţii ale Avocatului Poporului privind corectarea acestora, în aşa fel încât să respecte legea”.
- „Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. (…) Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei”, se arată în document.
- De asemenea, Daniel Iovănescu este acuzat de „nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului”, dar şi de „subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului”.
Renate Weber – repusă în funcție de CCR
Renate Weber deține funcția din 2019. A fost numită la scurt timp după ce ALDE, partidul din care a făcut parte, a pierdut alegerile europarlamentare, fiind propusă și votată de coaliția guvernamentală PSD – ALDE.
Renate Weber a fost revocată pe 16 iunie 2021, prin respingerea rapoartelor de activitate din ultimii trei ani, o procedură neprevăzută în vreo lege și similară celei folosite pentru înlocuirea conducerii de la TVR.
Conform legislației, mandatul Avocatului Poporului poate înceta înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea, precizează legea, se poate face doar ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor.
După revocare, coaliția a nominalizat și înlocuitorul Renatei Weber – Fabian Gyula, propunerea UDMR, pe care majoritatea parlamentară urma să-l voteze luni.
După ce președintele Comisiei de la Veneția a solicitat explicații privind baza legală a revocării Renatei Weber, liderul PNL, Ludovic Orban a anunțat amânarea votului până la pronunțarea Curții Constituționale.
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a solicitat zilele trecute președinților celor două camere parlamentare explicații privind baza juridică a revocării Renatei Weber.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, sau Comisia de la Veneția, este un organism al Consiliului Europei.
****