marți

18 ianuarie, 2022

PNL a depus cererea de revocare a Avocatului Poporului. Motivul: Renate Weber și-a depășit atribuțiile

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2020

Daniel Fenechiu și Florin Roman, lideri ai grupurilor PNL din Senat și din Camera Deputaților, au depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber (foto).

Cei doi susțin că Renate Weber și-a depășit atribuțiile legale.

În cererea depusă la Parlament, Weber este criticată pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii în spitale și pentru că a contestat legea care impozitează pensiile speciale.


Legea care reglementează activitatea instituției Avocatului Poporului stabilește:

Art. 9. –  (2) Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Principalele motive pentru care liderii PNL cer revocarea din funcție sunt declanșarea mecanismului pentru prevenirea torturii în spitalele și contestarea impozitării pensiilor speciale.

„Declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii.


În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare. (…) Prin urmare, prin propria-i comunicare Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului, în perioada stării de urgență, ulterior în perioada stării de alertă, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii”, susțin cei doi lideri de grup ai PNL.

Premierul Ludovic Orban a cerut liderilor PNL să depună solicitarea de revocare a lui Renate Weber după ce aceasta a sesizat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale. Premierul a afirmat că Renate Weber este „apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr