miercuri

17 iulie, 2024

2 noiembrie, 2023

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, care prevede, printre alte noutăți, și modernizarea cu fonduri PNRR a Registrului unic al asociaţiilor şi fundaţiilor.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat după ședința de guvern că proiectul de lege este „un pas înainte” în digitalizarea şi debirocratizarea domeniului şi vine în sprijinul ONG-urilor şi al beneficiarilor acestora, fiind rezultatul a doi ani de dezbateri publice şi consultări cu peste 70 de organizaţii neguvernamentale.

În România există 137.963 de ONG-uri înregistrate, dintre care 114.714 sunt asociaţii, iar restul – fundaţii, federaţii, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine.


Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194.

Optimizarea Registrului unic

  • Registru UNIC al asociațiilor și fundațiilor, modern, va conține informații adecvate, corecte și actualizate.
  • Noul sistem va permite accesul în orice moment la informații despre orice asociație și fundație înregistrată în România.
  • Finanțarea va fi asigurată prin PNRR și înlocuiește vechile sisteme electronice, depășite și limitate.
    Proiectul Ministerului Justiției „Upgrade tehnologic al Registrului electronic al asociațiilor fundațiilor, federațiilor și registrele asociate potrivit legii (precum cel al Beneficiarilor Reali), transferul datelor din registrele actuale în noua aplicație și constituirea unei baze de date electronice” are o valoare de 5.225.787,42 lei.

Toate procedurile legate de instanță se vor putea realiza și prin e-mail

„Un al doilea lucru foarte bine venit în această lege este faptul că toate procedurile legate de instanţă se vor putea realiza electronic, prin email. Se introduc trei formulare tip care vor uşura activitatea tuturor celor care au actualmente asociaţii şi fundaţii şi, în acelaşi timp, va uşura activitatea acest set de formulare pentru toţi cei care vor dori să-şi înfiinţeze asociaţii şi fundaţii. Ca atare, se introduc trei formulare tip la îndemână oricui pentru înscrierea unei asociaţii şi fundaţii, pentru declararea şi modificarea beneficiarului real, pentru modificări de statut. Se prevede expres în cuprinsul textului posibilitatea de a transmite şi aceste formulare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare”, a explicat ministrul.

Se introduc trei formulare tip:

  • a) pentru înscrierea unei asociații/fundații;
  • b) pentru declararea/modificarea beneficiarului real;
  • c) pentru modificări de statut.

Se prevede expres în cuprinsul textului posibilitatea de a transmite formularul prin mijloace electronice de comunicare.

Reprezentantul legal al asociației va putea fi declarat doar printr-un e-mail la instanță și se operează modificarea în registru.

Debirocratizarea procedurilor

  • În 7 zile se va putea înființa o asociație/fundație.
  • Judecătorul va putea înscrie asociația în Registru când neregulile au fost înlăturate, chiar în absența reprezentantului legal.

Fără cenzori/ comisii de cenzori pentru ONG-uri

  • Se elimină obligația numirii unui cenzor/comisii de cenzori. Numai asociațiile al căror activ patrimonial depășește 16.000.000 de lei vor mai avea obligația numirii unei comisii de cenzori.

Statutul de utilitate publică

  • Schimbare de concepție în ceea ce privește acordarea statutului de utilitate publică: îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea statutului de utilitate publică conduce la acordarea acestui statut și formalizarea acestei decizii prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritatea administrației publice centrale în a cărei sferă de competentă își desfășoară activitatea, împreună cu Secretariatul General al Guvernului.
  • Acordarea acestui statut nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate, aspect indicat și de CEDO în Hotărârea Cegolea.
  • Se va elimina necesitatea depunerii de documente (hârtii) la care statul are acces pentru obținerea statutului de utilitate publică. Vor fi depuse doar acele documente la care autoritatea nu are acces prin Registru.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: