joi

28 martie, 2024

2 octombrie, 2016

victor-orbanPremierul ungar, Viktor Orban, a anunțat că nu contează dacă la referendumul aflat în desfășurare duminică pe tema cotelor obligatorii de refugiați prezența la urne nu va permite validarea scrutinului, importantă fiind opțiunea majoritară a celor care au ales să și-o exprime.

”Întotdeauna este de preferat un referendum valid decât unul invalid, dar consecințele legale vor fi puse în aplicare”, a declarat premierul Orban după ce a votat.

Declarația premierului ungar, citat de EFE, nu are însă nicio acoperire legală- ca membră a UE, Budapesta este obligată să respecte deciziile adoptate de Bruxelles.


Miza acestui referendum este de fapt una politică- Ungaria, având în spate Grupul Vișegrad, dorește să se afirme ca voce în interiorul Uniunii.

Reacția premierului Viktor Orban survine după ce ultimele date arată o prezență redusă la urne, la ora locală 11:00 aceasta fiind puțin peste 16%. Potrivit legislației ungare, pentru validarea unui referendum prezența la urne trebuie să fie de cel puțin 50%.

Și sondajele de dinaintea scrutinului au sugerat că nu se va atinge acest prag, dar că opțiunea majoritară va fi pentru respingerea cotelor obligatorii de refugiați.

Dacă electoratul ungar va respinge aceste cote, spune Viktor Orban, atunci guvernul de la Budapesta se va considera eliberat de orice obligație legală privind aplicarea mecanismului de relocare a migranților extracomunitari adoptat în urma propunerii Comisiei Europene.


Sub schema aprobată de Bruxelles, Ungaria ar trebui să găzduiască 1.294 de solicitanți de azil.

De ce a organizat Ungaria referendumul și care sunt consecințele

Premierul Viktor Orban face în discursul public conexiune între migrație și terorism, vorbind însă deseori despre acest fenomen ca fiind unul ”de diluare a culturii creștine europene”.

Sub aceste mesaje a fost organizat referendumul, la care cetățenii maghiari trebuie să răspundă la întrebarea: ”Sunteți de acord ca UE, chiar și fără aprobarea Parlamentului național, să poată impune Ungariei primirea de cetățeni non-ungari?”

Indiferent de rezultatul referendumului, Ungaria, membră a UE și obligată astfel să respecte regulile UE, nu poate obține nicio pârghie legală de acțiune împotriva deciziilor comunitare.

Ungaria speculează politic nemulțumirea mai multor state europene față de principiul ”împărțirii poverii” generate de criza migrației.

Sistemul cotelor

Cotele obligatorii de refugiați au fost decise anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în urma unui vot prin majoritate calificată.

De precizat că s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depășită opoziția statelor care nu au acceptat această inițiativă ce prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranți extracomunitari ajunși în Grecia și Italia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Până în prezent, dintre cei 160.000 de migranți au fost redistribuiți numai câteva mii. Din datele OIM rezultă că statele europene preferă să preia migranți mai degrabă din taberele din Grecia, întrucât în taberele din Italia se află migranți proveniți în special din Africa subsahariană și care de obicei nu au nicio pregătire profesională.

De asemenea, unele țări au pus condiții pentru acceptarea cotei de refugiați, cum ar fi ca solicitanții de azil să fie familii cu copii, să cunoască limbi străine și să aibă experiență profesională.

Deși acest sistem al cotelor se aplică lent, Comisia Europeană a cerut oficial, pe 4 mai, instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranților care vor sosi în blocul comunitar, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: