duminică

19 mai, 2024

10 februarie, 2022

Laboratorul JET din Marea Britanie a stabilit un nou record în ceea ce privește cantitatea de energie extrasă prin fuziune nucleară. Dacă fuziunea nucleară, ce are loc în stele, ar fi recreată cu succes pe Pământ, ea ar oferi potențialul unor surse practic nelimitate de energie cu emisii scăzute de carbon și radiații scăzute.

Experimentele laboratorului britanic JET au produs 59 de mega jouli de energie în cinci secunde (11 megawați putere), dublu față de ceea ce s-a obținut în teste similare din 1997, conform anunțului oficial al Laboratorului JET.

Nu este o producție masivă de energie, ci e suficientă pentru a fierbe aproximativ 60 de ibrice de apă. Experimentul este relevant pentru că validează alegerile de proiectare care au fost făcute pentru un reactor de fuziune și mai mare care se construiește acum în Franța.


Nu există o soluție miraculoasă pentru criza climatică, dar fuziunea nucleară ar putea fi cea mai bună opțiune pe care o avem la dispoziție, spune CNN, citată de Digi24.

În misiunea de a găsi o sursă aproape nelimitată și fără emisii de carbon, oamenii de știință au mai generat energie de fuziune, dar timp de zeci de ani s-au chinuit să găsească o cale de a o susține mai mult de două secunde.

Energia nucleară din prezent este creată printr-un proces diferit, numit fisiune, care se bazează pe divizarea atomului, un proces ce generează deșeuri care pot rămâne radioactive zeci de mii de ani.

Fuziunea, însă, este mult mai sigură, produce foarte puține deșeuri și necesită cantități foarte mici de combustibil obținut din surse naturale și care se găsește din abundență. O parte din acest combustibil se extrage din apa de mare.

Din aceste motive, fuziunea nucleară a devenit o opțiune foarte atractivă de a genera energie, pe măsură ce lumea încearcă să scape de combustibilii fosili care sunt o cauză majoră a schimbărilor climatice.

Experimentul de lângă Oxford


Într-o mașinărie gigantică în formă de gogoașă, cunoscută sub numele de „tokamak”, oamenii de știință care lucrează în apropiere de Oxford au reușit în decembrie, anul trecut, să genereze 59 de megajouli de energie de fuziune susținută pentru 5 secunde – un nou record.

Cinci secunde este limita de timp peste care mașinăria nu poate să treacă din cauză că i se supraîncălzesc magneții.

Un câmp magnetic este necesar pentru a ține în frâu temperaturile foarte ridicate necesare procesului de fuziune, care pot ajunge chiar și la 150 de milioane de grade Celsius – de 10 ori mai cald decât miezul Soarelui.

„Experimentele noastre au arătat pentru prima dată că este posibil să susții procesul de fuziune folosind exact aceeași combinație de combustibili care ar urma să fie folosiți în centralele electrice ale viitorului”, a spus în cadrul unei conferințe de presă Tony Donné, directorul executiv al EUROfusion.

Pentru acest proiect, EUROfusion a intrat într-un parteneriat cu Autoritatea Energiei Atomice a Marii Britanii și Comisia Europeană.

Energia generată în experiment, suficientă pentru alimentarea cu energie a unei case, pentru o zi

Potențialul energiei de fuziune este enorm. Experimentul laboratorului JET a folosit izotopii de hidrogen deuteriu și tritiu pentru a alimenta fuziunea. Aceste elemente, care se pot extrage din apa de mare, vor putea fi folosite și în centralele electrice care vor aplica acest proces pentru obținerea energiei.

„Cantitatea de energie care poate fi obținută din deuteriu și tritiu este uriașă”, a explicat Tony Roulstone, un inginer de la Universitatea Cambridge. „De exemplu, pentru a produce toată energia electrică de care are nevoie Marea Britanie timp de o zi este nevoie de o jumătate de tonă de deuteriu, o cantitate ce ar putea fi extrasă cu ușurință din apa de mare, acolo unde concentrația de deuteriu se regăsește din abundență.”

Roulstone a explicat că fuziunea generată de JET a fost cam tot atât cât cea generată de o turbină eoliană și ar putea să alimenteze cu electricitate o casă pentru o zi.

„Dacă [procesul] ar fi repetat, ar putea alimenta mii de case.” Experții spun că rezultatele experimentului demonstrează că fuziunea nucleară este posibilă și nu mai este doar o fantezie a soluționării crizei climatice.

„Aceste rezultate de marcă ne-au adus cu un pas uriaș mai aproape de rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări științifice și de inginerie”, a spus și directorul Autorității Energiei Atomice din Regatul Unit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: