miercuri

17 iulie, 2024

29 octombrie, 2023

Numărul turiştilor români care şi-au petrecut vacanţele pe litoralul turcesc a urcat anul acesta la nivelul record de 430.000 de persoane, conform omului de afaceri Alin Burcea citat de News.ro.

Alţi 1,3 milioane de români au optat, în acest an, pentru concedii în Grecia.

Datele, care au fost centralizate de Aeroportul din Antalya, relevă o creştere cu peste 160.000 de persoane faţă de 2019, care a fost considerat cel mai bun an pentru turismul din Turcia.


„Ieri am primit cifrele: 430.000 de români care au venit în Antalya. Vârful a fost 2019, cu 270.000 de turişti români. Realmente, nu mi-a venit să cred, dar este o infomaţie luată de la aeroport, deşi mi se pare neverosimil. România a depăşit 2019. Explicabil probabil prin prisma faptului că au mai venit şi alţi touroperatori din alte ţări, Rusia, Ucraina, care au intra pe piaţa română, au venit cu avioane noi şi cu oferte peste oferte. E destul de greu de crezut pentru că în anul 2023 Antalya s-a scumpit, toată lumea ştie că s-a scumpit. De aceea mi se pare neverosimil că a crescut de la vârful din 2019, dar acestea sunt cifrele pe care le-am primit”, a declarat Alin Burcea.

Turismul românesc, probleme de imagine, susține Alin Burcea

Alin Burcea susţine că litoralul românesc „are foarte multe probleme de imagine”, în timp ce autorităţile în domeniului turismului, dar şi patronatele din domeniul hotelier nu au strategii pentru atragerea de turişti.

„Patronatele hoteliere au fost inexistente în 2022- 2023. Mulţi dintre ei au acea grandomanie a proprietarului de hotel care spun „Domnule, nu e problemă, românii vin oricum, vin la mare”. Da. Ei vin la mare, dar în Turcia sau Grecia”, a adăugat Burcea.

Turismul românesc se bazează pe voucherele plătite de stat

În septembrie, când guvernanții au luat în calcul și o eventuală suspendare a voucherelor de vacanță, ca măsură de austeritate pentru calmarea deficitului bugetar, patronatele din turism au susținut că încasările din turismul intern s-ar diminua cu 35% – 50%, dacă voucherele de vacanță ar fi suspendate.


Aproximativ 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanţă nu îşi vor mai permite să meargă în concedii, în timp ce alţi 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara ţării, preciza ANAT într-un comunicat.

Conform asociației, impactul nu s-ar reduce la sumele eliminate direct, adică valoarea de 1.450 de lei înmulțită cu numărul bugetarilor care nu și-ar mai face vacanțele în unitățile de turism din țară. Totalul pierderilor cuprinde și cheltuielile efectuate de beneficiarii voucherelor în timpul concediilor, care se situează la o medie de 1.400 – 1.450 de lei per persoană, conform ANAT.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: