luni

5 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2023

Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat miercuri că a plasat „sub supraveghere cu perspectivă negativă” ratingul Statelor Unite „AAA”, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului de a intra de la începutul lunii iunie în incapacitate de plată a datoriei.

Această decizie „reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid”, a explicat agenţia.

Anunțul Fitch vine în timp ce parlamentarii republicani și democrați negociază pentru a crește limita datoriei SUA, deși nu a fost încă încheiat niciun acord. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a afirmat că SUA ar putea fi în imposibilitatea de a-și plăti datoriile de la 1 iunie, țara confruntându-se cu posibilitatea unui default fără precedent, care ar putea avea efecte dezastruoase atât în Statele Unite, cât și în întreaga lume.


Fitch, una dintre primele trei agenții de rating al creditelor, împreună cu Moody’s și S&P, a plasat ratingul „AAA” din SUA în „supraveghere cu perspectivă negativă”, semnalând că ar putea declasa datoria SUA dacă parlamentarii nu cad de acord asupra unui proiect de lege care ridică limita datoriei Trezoreriei SUA.

Cu toate acestea, Fitch a adăugat că nu crede că parlamentarii nu vor adopta o rezoluție înainte de „X-date”.

Casa Albă a arătat miercuri că anunțul Fitch Ratings este un motiv de urgență pentru creșterea plafonului datoriei.

Însă experţii cred că „au crescut riscurile ca plafonul datoriei să nu fie ridicat sau suspendat la timp şi ca guvernul să înceapă să eşueze în efectuarea unor plăţi”.


Echipele preşedintelui Joe Biden şi negociatorii taberei republicane nu au găsit încă un compromis.

Pentru a vota în favoarea unui plafon mai mare al datoriei, republicanii cer un efort bugetar. Democraţii sunt, de asemenea, în favoarea reducerii deficitului, dar nu în acelaşi mod.

„Eşecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanţă în general şi voinţa Statelor Unite de a-şi onora obligaţiile la timp”, a insistat Fitch.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: