miercuri

24 aprilie, 2024

1 decembrie, 2022

Rata şomajului în Uniunea Europeană a atins un nou minim istoric în octombrie, coborând la 6% din populaţia activă, de la un nivel de 6,6% înregistrat în aceeași lună a anului trecut, în timp ce în zona euro rata șomajului a scăzut cu aproape un punct procentual în ritm anual, atingând, de asemenea, un minim istoric de 6,5%.

În octombrie 2022 față de luna anterioară, rata șomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale atât în zona euro, cât și la nivelul întregului bloc comunitar, reiese din datele publicate, joi, de Eurostat.

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.


În luna octombrie, 12,953 milioane de persoane erau în şomaj în UE, dintre care 10,872 milioane în ţările care fac parte din zona euro.

Comparativ cu situaţia din luna octombrie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 1,158 milioane de persoane în UE şi cu 1,053 milioane de persoane în zona euro.

Spania, cea mai mare rată a șomajului și cei mai mulți șomeri

Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,1%), Germania şi Polonia (ambele cu o rată a şomajului de 3%).

La polul opus sunt Spania (12,5%) şi Grecia (11,6%), singurele state membre UE cu o rată a şomajului de două cifre.


De altfel, în Spania se regăsesc și cei mai mulți șomeri din UE, într-un număr de 2,9 milioane de persoane.

Totodată, Spania este pe primul loc în Europa și la capitolul rata șomajului în rândul tinerilor.

(Citiți și: „Brutalitatea șomajului generațional în România – problemă structurală a societății. O abordare în context european și regional”)

Dacă media europeană a ratei șomajului în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) a fost de 15,1% în octombrie 2022, în Spania acest indicator este de 32,3%, în creștere cu 1,4 puncte procentuale față de aceeași lună din 2021.

Spania avea un număr de 530.000 de șomeri în rânduri tinerilor în luna octombrie 2022, cu 63.000 mai mulți decât în urmă cu un an.

În cifre absolute, Franța depășește Spania la acest capitol, înregistrând un număr de 616.000 de șomeri tineri, cu 87.000 mai mult față de octombrie 2021, însă când ne raportăm la rata șomajului în rândul tinerilor, Franța este sub Spania, cu 18,2%, nivel cu 1,2 pp mai mare față de octombrie 2021.

În cazul României, cifrele referitoare la rata șomajului în rândul tinerilor nu au mai fost actualizate din luna iulie 2022, când Eurostat arăta că România are 115.000 de persoane tinere în șomaj, ceea ce corespunde unei rate de 22,8%.

Potrivit Eurostat, în România rata şomajului a crescut uşor până la 5,5% din populaţia activă în luna octombrie, de la un nivel de 5,4% în luna septembrie, şi este exact la nivelul la care era şi în luna octombrie 2021.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: