duminică

19 mai, 2024

2 ianuarie, 2024

Anul 2024 aduce noi reglementări la nivelul UE, două dintre acestea fiind de mare impact:
intrarea în vigoare a ratei minime de impozitare efectivă de 15 % pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele UE, precum și noile norme împotriva fraudelor transfrontaliere, îndeosebi la TVA.

În primul caz, normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an.

Cadrul va aduce o mai mare echitate și stabilitate în peisajul fiscal din UE și de la nivel mondial, făcându-l în același timp mai bine adaptat la lumea globalizată și digitală de astăzi – menționează un comunicat al Comisiei Europene.


Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă, convenite în unanimitate de statele membre în 2022, oficializează punerea în aplicare de către UE a așa-numitelor norme ale „pilonului 2” convenite în cadrul acordului global privind reforma fiscală internațională din 2021.

Aproape 140 de jurisdicții din întreaga lume au aderat la aceste norme, dar UE a fost lider în transpunerea lor în instrumente juridice obligatorii.

Prin reducerea stimulentelor pentru transferarea de către întreprinderi a profiturilor spre jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, pilonul 2 reduce așa-numita „uniformizare la un nivel inferior” – lupta dintre țări pentru a-și reduce ratele impozitului pe profit pentru a atrage investiții.

Aceasta dă deja rezultate, o serie de jurisdicții cu impozit zero anunțând introducerea unui impozit pe profit pentru societățile care intră în domeniul de aplicare.

Detalii privind aplicarea

  • Normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an. Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

  • Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare și de aplicare a unui „impozit suplimentar” datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15 %.

  • În cazul în care o filială nu este supusă cotei efective minime într-o țară străină în care este situată, statul membru al societății-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă.

  • În plus, directiva asigură impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Contextul

Prin această directivă istorică:

  • s-a concretizat angajamentul UE de a fi printre primele care implementează acordul OCDE privind reforma fiscală. Asigurarea unui nivel minim de impozitare a societăților este una dintre cele două direcții de lucru ale acordului OCDE (pilonul 2), cealaltă fiind realocarea parțială a drepturilor de impozitare (cunoscută sub denumirea de pilonul 1)

  • se vor adapta normele internaționale privind modul în care impozitarea profiturilor celor mai mari și mai profitabile societăți multinaționale este partajată între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri și capacitatea societăților de a desfășura activități economice fără prezență fizică.

Noi norme privind combaterea fraudei în domeniul plăților transfrontaliere din UE – problema TVA

Tot de la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi norme privind transparența, care vor ajuta statele membre ale UE să combată frauda în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Noile norme vor oferi administrațiilor fiscale ale statelor membre UE informații referitoare la plăți care le vor permite să detecteze mai ușor fraudele în domeniul TVA, cu un accent deosebit pe comerțul electronic, un sector foarte predispus la neconformități și fraude de acest gen. Acest lucru creează, la rândul său, lacune în veniturile fiscale din care se plătesc servicii publice vitale.

De exemplu, unii vânzători online care nu sunt prezenți fizic într-un stat membru al UE vând bunuri și servicii consumatorilor din UE fără să se înregistreze în scopuri de TVA niciunde în UE sau declarând o valoare mai mică decât valoarea reală a vânzărilor lor online. Prin urmare, statele membre au nevoie de instrumente consolidate pentru a detecta și a pune capăt acestui comportament ilegal.

Eurofiscul – rețeaua UE de specialiști în combaterea fraudei de TVA

Noul sistem consolidează rolul-cheie jucat de prestatorii de servicii de plată (PSP), cum ar fi băncile, instituțiile emitente de monedă electronică, instituțiile de plată și serviciile de virament poștal, care facilitează împreună peste 90 % din achizițiile online în UE.

Cum funcționează:

  • Începând cu data de 1 ianuarie, acești PSP vor trebui să-i monitorizeze pe beneficiarii plăților transfrontaliere și, începând cu data de 1 aprilie, vor trebui să transmită administrațiilor statelor membre ale UE informații cu privire la cei care primesc mai mult de 25 de plăți transfrontaliere pe trimestru.

  • Aceste informații vor fi apoi centralizate într-o nouă bază de date europeană dezvoltată de Comisia Europeană, și anume Sistemul electronic central de informații referitoare la plăți (CESOP), în care informațiile vor fi stocate, agregate și verificate încrucișat cu alte date.

  • Toate informațiile din CESOP vor fi apoi puse la dispoziția statelor membre prin intermediul Eurofisc, rețeaua UE de specialiști în combaterea fraudei în domeniul TVA, lansată în 2010. Astfel, statelor membre le va fi mult mai ușor să analizeze datele și să-i identifice pe vânzătorii online care nu respectă obligațiile în materie de TVA, inclusiv întreprinderile care nu sunt situate pe teritoriul UE.

  • Funcționarii de legătură Eurofisc sunt împuterniciți să ia măsuri adecvate la nivel național, cum ar fi solicitarea de informații, efectuarea de audituri sau radierea numerelor de TVA. Dispozițiile similare aflate deja în vigoare în unele state membre și în alte țări au avut un efect tangibil asupra combaterii fraudei din sectorul comerțului electronic.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: