marți

16 aprilie, 2024

20 octombrie, 2021

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie până la 3,6%, de la 3,2% în luna august, statele membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania (ambele cu 6,4%), Polonia (5,6%), Ungaria (5,5%) și România (5,2%), reiese din datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Acestea mai arată că în zona euro rata anuală a inflației a crescut până la 3,4% în septembrie, de la 3% în august.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 1,63 puncte procentuale, urmate de prețurile servicii care au înregistrat o creștere de 0,72 puncte procentuale.


”Datele publicate în această dimineață au confirmat că inflația din zona euro a urcat la 3,4% în septembrie, aproape jumătate din acest procent fiind generat de prețurile la energie. Ratele inflației produselor energetice legate de petrol, cum ar fi benzina și motorina, au ajuns probabil la punctul maxim. Dar nivelul ridicat al prețurilor cu ridicata la gaz sugerează că sunt posibile creșteri suplimentare ale inflației energetice transmisă gospodăriilor”, notează specialiștii capital Economics într-o notă transmisă investitorilor.

Comparativ cu situația din luna august 2021, rata anuală a inflației a scăzut într-un singur stat UE, a rămas stabilă într-un alt stat membru și a crescut în 25 de state, reiese din datele agregate la nivel european.

În România, rata anuală a inflației a urcat până la 5,2% în septembrie, de la 4% în august, potrivit datelor Eurostat.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: