miercuri

21 februarie, 2024

13 octombrie, 2021

Creșterea dobânzii-cheie de politică monetară cu 25 de puncte de bază în noiembrie este o ”aproape o certitudine”, notează analiștii BCR Cercetare, care avertizează că evoluția inflației ar putea forța Banca Națională a României (BNR) să majoreze dobânda cu 50 de puncte.

Rata inflației din luna septembrie a luat prin surprindere economiștii, notează ei.

”Rata inflației din luna septembrie a furnizat o surpriză majoră și a crescut la 6,29% în termeni anuali față de estimarea noastră de 5,92% și mediana sondajului Bloomberg de 5,80%”, punctează specialiștii BCR într-o notă transmisă investitorilor.


În august, inflația a fost 5,25%. Inflația de bază CORE 2 ajustată a avansat semnificativ la 3,6% în septembrie de la 3,2% în luna anterioară.

”Saltul inflației de bază poate fi explicat de efectele secundare ale scumpirii energiei, de creșterea cotațiilor materiilor prime care se vede în aprovizionările industriale cu bunuri și de dinamica robustă a salariilor ce pune presiune pe marjele de profit. Creșterea cu 25 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a BNR la 1,75% în luna noiembrie este aproape o certitudine, iar riscurile sunt pentru o majorare cu 50 de puncte de bază”, notează economiștii.

În anticiparea deciziei BNR, băncile au început deja să ”țină” de lichiditate. Dacă în septembrie acestea au participat la toate licitațiile de atragere de depozite ale băncii centrale, lucrurile s-au schimbat luna aceasta.

”BNR a anunțat ieri organizarea unei licitații de atragere de depozite de la bănci pe termen de o săptămână și la o dobândă fixă de 1,50%, dar presiunile pe lichiditate au făcut ca băncile să nu participe la această operațiune de sterilizare a excedentului de lichiditate. Dobânda interbancară la o săptămână, media cotațiilor bid/ask a fost ieri 1,90%”, se arată în documentul citat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: