La obiect

România campioană: mai mult la consum decât la rezultate economice

România s-a situat pe primul loc în UE la creșterea volumului din comerțul cu amănuntul în luna iulie 2019. Potrivit datelor publicate de Eurostat, avansul… Mai mult

06.09.2019

La obiect

Numărul prezentărilor la Camera de Gardă – echivalentul a mai mult de un sfert din locuitori. Din total, 20% nu sunt urgențe

Peste cinci milioane de prezentări au fost înregistrate anul trecut la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sau Compartimentele de Primiri Urgențe (CPU), conform Raportului 2018… Mai mult

05.09.2019

Chestiunea

Gripă la Berlin, Bucureștiul face febră: cel mai mare partener pentru exporturile românești se apropie de recesiune tehnică

Problemele economice ale Germaniei, precum cea a scăderii peste așteptări a comenzilor din industrie, multiplică probelemele României. Economia acesteia depinde de cea a Germaniei în… Mai mult

05.09.2019

Chestiunea

Economia crește, volumul creditelor noi pentru firme a scăzut sub jumătate din total. Prudența băncilor versus prudența companiilor

Ponderea creditelor noi acordate companiilor a coborât până la numai 42% din totalul creditelor noi, pe primele șapte luni ale anului 2019. Tendința de scădere… Mai mult

05.09.2019

Cronicile

Răspunsul ASF la acuzațiile lui Traian Băsescu de ”nepotism și incompetență”: E o intimidare pentru decizia luată de ASF în cazul ASTRA

de Vladimir Ionescu 19.2.2014

La câteva ore după ce Traian Băsescu a cerut Parlamentului să demită întreaga conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ”incompetență” și pentru faptul că soțiile politicienilor influenți ocupă poziții în această instituție, conducerea ASF a răspuns printr-un comunicat adresat presei.

Potrivit documentului, atacul șefului statului la adresa ASF ar avea legătură cu decizia instituției în cazul ASTRA, unde a fost instituită administrarea specială.

Traian Băsescu a cerut public, Parlamentului, miercuri seară să demită întreaga conducere a ASF. Șeful statului a acuzat atât salariile foarte mari ale conducerii instituției, cât și nepotismele: soțiile unor politicieni influenți sau colaboratori ai premierului Ponta, printre care Daniel Chițoiu și Valeriu Zgonea, ocupă poziții pe salarii de mii de euro lunar.

(Citiți și: ”Traian Băsescu cere Parlamentului demiterea lui Dan Radu Rușanu și a lui Daniel Dăianu din funcțiile de la ASF. Lista de cerințe a președintelui către premier”)

În cazul ASF, Direcția Națională Anticorupție a declanașat o investigație privind modul în care au fost redactate și emise o serie de acte normative și Ordonanțe de Urgență, în sensul de-a favoriza anumite persoane sau companii din piața asigurărilor – fiind vorba în principal de dosarul Carpatica. Investigația a implicat-o și pe soția fostului ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu.

Citiți mai jos comunicatul integral al ASF și acuzațiile președintelui Traian Băsescu :

 

Comunicatul ASF :

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile Președintelui României privind intenția domniei sale de a solicita Parlamentului României revocarea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României de a solicita oricui doreşte și orice dorește.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană.

ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spațiul public de către Președintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ folosit la adresa întregii Autorități de Supraveghere Financiară și reamintește Președintelui României că potrivit articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Considerăm acest demers de defăimare a Autorității de Supraveghere Financiară, ca instituție, drept unul cel puțin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituții a statului.

Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituții de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piața asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea ASTRA.

În acest context, Consiliul ASF dorește să aducă la cunoștința publicului că la sfârșitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piața asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente și a luat toate deciziile care se impun din analiza deficiențelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare și ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privința indiciilor infracționale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuții în acest sens și nu cedează în fața presiunilor, fie ele și instituționale.

Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru Președintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este ‘’o cloacă’’ iar patronul societății ASTRA este ‘‘domnia sa’’.

Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre Președintele României și patronul ASTRA. Pentru patronul ASTRA, Președintele ASF ‘‘habar nu are de asigurări’’ iar pentru Președintele 

României, Președintele ASF ‘’nu are competențe pe piața de capital’’. Și pentru Președintele României și pentru acționarul majoritar al ASTRA, conducerea ASF este ‘‘incompetentă’’.

Nu putem să nu remarcăm faptul că salariile conducerii ASF, comunicate public încă de anul trecut și semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere au intrat în atenția Președintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul ASTRA.

**************

Pentru buna informare a publicului, ASF dorește să comunice în plus față de reacția la declarațiile Președintelui României și următoarele elemente:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut publice salariile conducerii ASF încă de la înființare. Veniturile conducerii ASF vehiculate de presă sunt mult sub cele ale fostelor conduceri.

Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost șef al Miliței Economice din portul Constanța și un apropiat al Președintelui României, nominalizat politic pentru funcția de Președinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancțiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de Euro.

Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziție, a avut în ultimele 2 luni înainte de înființarea ASF venituri de 69.816 Euro

Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept ‘‘secretara domnului Boc’’, a avut în ultimele 2 luni înainte de înființarea ASF, venituri de 64.131 de Euro.

Acuzațiile aduse de Traian Băsescu :

Și dezbaterea publică, și realitățile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. Este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți. Fie că vorbim de Rușanu, Dăianu, Ursache, soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu, ce legătură o avea cu ASF, când a fost la Muncă, fie de doamna Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curățată și făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională și morală”, a spus șeful statului.

Din aceste motive, a explicat președintele, legislativul trebuie să intervină imediat, pentru a nu pune în pericol o piață de 10 miliarde de euro: ”Cer Parlamentului să-și ia rolul în serios și să curețe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a angajaților care să elimine clientelismul și incompetența. Nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro”, a spus Traian Băsescu.

Despre salariile de la ASF

”Se pare că domnii Rușanu, Dăianu și Ursache sunt cel mai bine plătiți din lume, pentru incompetența lor. Nu găsim alții mai bine plătiți decât ei. Niciunul nu are competențe pe piața de capital. Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv, care știu fenomenele, riscurile”.

Despre Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte în Consiliul ASF

”Poate o să spuneți de ce domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl știu de când a fost ministru în vremea Convenției, nu a fost bun de nimic. La televizor dă din gură inteligent, chiar”.

Făcând aluzie la cei 220.000 de euro pierduți de Daniel Dăianu în afacerea lui Cristian Sima :

”După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-și recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF-ului. Îl invit să aibă decența să-și recupereze pierderile din altă parte”.

Despre președintele Consiliului ASF

”Rușanu nu are nicio legătură cu piața de capital. Taxele impuse pieței de capital pentru a-și putea susține salariile sunt nepermise și fac viața grea firmelor și sunt prea mari față de dimensiunile pieței”.

Despre relațiile de rudenie din ASF

”Dacă priviți cu atenție la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL, cu numele, nașii, cumetrii, cu toată lista de clientelă. Motiv pentru care el este reprezentativ și pentru clientelism și pentru incompetență”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.2.2014

3 comentarii

 1. lili
  20.2.2014, 8:21 am

  Rusine ASF !!
  Are dreptate Traian Basescu, sunteti o cloaca de incompetenti si de clientela abonata la salarii grase desi nici unul nu aveti treaba cu serviciile financiare, sunteti numai clientela ce ocupa mereu cele mai banoase posturi din Romania in timp ce tionerii scoliti ai Romaniei pleaca afara scarbiti de voi, de clasa politica mizerabila din Romania!
  Rusine!
  Nu spuneti nimic ca raspuns la acuzatiile fondate ale lui TB, desi o tara intreaga fierbe de indignare ca niste incompetenti iau salarii de zeci de mii de Euro/luna fara sa faca NIMIC!
  Rusine !
  Sper sa scapam de PNL asa cum am scapat de PDL!
  Rusine, o adunatura de incompetenti si politruci care distrug viitorul Romaniei !!!

 2. cezar
  20.2.2014, 10:01 am

  Parcă-i dintr-un film de genul „The «Cloaca» Strikes Back”!
  N-au nimic de spus despre nepotism și încearcă, dând dovadâ de un tupeu „a la Victor Ponta”, să schimbe subiectul pe deciziile recente ce vizează Astra Asigurări.

 3. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  20.2.2014, 12:06 pm

  Iata ca postacii nu se dezmint, intervenid prompt – alaturi de Presedinte – “contra” ASF, analizind in profunzime situatia institutiei, taxind neghiobia sa, de a face lumina in situatia unei societati de asigurari!
  Curat actiune si atitudine … proletara.Asa baieti, combateti nu va jucati!Ce mai conteaza, ca habar n-aveti cu ce se maninca asigurarile, cum se ung pe paine institutiile de monitorizare sau de notorietatea stiintifica in domeniul economiei si finantelor, a colectivului ASF!

Lăsați un comentariu


Europa

Ministrul italian al Economiei consideră nerealiste țintele de privatizare fixate de guvernul anterior

Iulian Soare

Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat sâmbătă că ţintele de privatizare stabilite de fostul guvern de la Roma sunt “nerealiste” şi a avertizat… Mai mult

Europa

Polonia se pregătește pentru cyberwar – în 2024 își propune să aibă 2.000 de specialiști în apărare cibernetică

Iulian Soare

Polonia își construiește o armată cibernetică, a anunțat ministrul Apărării, Mariusz Blasczak, după ce a dat undă verde acestei iniţiative. Până în 2022 va fi… Mai mult

Europa

David Cameron: Organizarea unui al doilea referendum privind Brexit ar putea fi singura opţiune

Iulian Soare

Organizarea unui al doilea referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi singura soluție pentru impasul în care au ajuns discuțiile referitoare… Mai mult

Stiri

Casa Albă confirmă uciderea fiului preferat al lui Osama bin Laden, succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida

Iulian Soare

Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden (foto), fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat drept succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida… Mai mult

Stiri

Atacuri cu drone asupra instalațiilor de petrol ale Arabiei Saudite – producția coboară la jumătate. Prețul barilului ar putea crește cu 10 $

Iulian Soare

Atacurile cu drone care au vizat două instalații petroliere din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol… Mai mult

Stiri

PSD propune un pact pentru păstrarea pensiilor și salariilor la bugetari. Victor Ponta acceptă – celelalte partide îl ignoră

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă le-a propus, pe Facebook, tuturor partidelor, să semneze un pact prin care să se angajezeastfel de document că nu vor tăia salariile… Mai mult

Stiri

ANAF: Au fost returnate toate taxele auto cerute înapoi – 6 miliarde de lei, pentru 2 miliaone de români

Vladimir Ionescu

Statul a onorat toate cele două milioane de cereri pentru returnarea taxei auto, suma totală fiind pe aproximativ șase miliarde de lei, a declarat sâmbătă… Mai mult