La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Chestiunea

T1 din 2019: Inflația a mușcat 1,4% din puterea de cumpărare a pensiei medii

În primul trimestru din 2019, pensia medie pentru limită de vârstă a fost de 1.380 lei (291 euro la cursul mediu), mai mare cu 9%… Mai mult

13.06.2019

La obiect

Inflaţia rămâne peste 4% – revenirea spre 3% se amână pentru cel mai devreme T2 din 2020

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna mai 2019 cu 0,46%, valoare aproape identică cu cea din aceeaşi lună a anului anterior (+0,47%).… Mai mult

12.06.2019

Analiză

Dobânzile real negative la depozite şi consecinţele lor

Pe fondul discuţiilor eterne privind ratele la credite şi problemele cu care se confuntă persoanele care au luat împrumut, pare că a fost scăpată din… Mai mult

11.06.2019

Cronicile

Răspunsul ASF la acuzațiile lui Traian Băsescu de ”nepotism și incompetență”: E o intimidare pentru decizia luată de ASF în cazul ASTRA

de Vladimir Ionescu 19.2.2014

La câteva ore după ce Traian Băsescu a cerut Parlamentului să demită întreaga conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ”incompetență” și pentru faptul că soțiile politicienilor influenți ocupă poziții în această instituție, conducerea ASF a răspuns printr-un comunicat adresat presei.

Potrivit documentului, atacul șefului statului la adresa ASF ar avea legătură cu decizia instituției în cazul ASTRA, unde a fost instituită administrarea specială.

Traian Băsescu a cerut public, Parlamentului, miercuri seară să demită întreaga conducere a ASF. Șeful statului a acuzat atât salariile foarte mari ale conducerii instituției, cât și nepotismele: soțiile unor politicieni influenți sau colaboratori ai premierului Ponta, printre care Daniel Chițoiu și Valeriu Zgonea, ocupă poziții pe salarii de mii de euro lunar.

(Citiți și: ”Traian Băsescu cere Parlamentului demiterea lui Dan Radu Rușanu și a lui Daniel Dăianu din funcțiile de la ASF. Lista de cerințe a președintelui către premier”)

În cazul ASF, Direcția Națională Anticorupție a declanașat o investigație privind modul în care au fost redactate și emise o serie de acte normative și Ordonanțe de Urgență, în sensul de-a favoriza anumite persoane sau companii din piața asigurărilor – fiind vorba în principal de dosarul Carpatica. Investigația a implicat-o și pe soția fostului ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu.

Citiți mai jos comunicatul integral al ASF și acuzațiile președintelui Traian Băsescu :

 

Comunicatul ASF :

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile Președintelui României privind intenția domniei sale de a solicita Parlamentului României revocarea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României de a solicita oricui doreşte și orice dorește.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană.

ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spațiul public de către Președintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ folosit la adresa întregii Autorități de Supraveghere Financiară și reamintește Președintelui României că potrivit articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Considerăm acest demers de defăimare a Autorității de Supraveghere Financiară, ca instituție, drept unul cel puțin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituții a statului.

Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituții de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piața asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea ASTRA.

În acest context, Consiliul ASF dorește să aducă la cunoștința publicului că la sfârșitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piața asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente și a luat toate deciziile care se impun din analiza deficiențelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare și ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privința indiciilor infracționale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuții în acest sens și nu cedează în fața presiunilor, fie ele și instituționale.

Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru Președintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este ‘’o cloacă’’ iar patronul societății ASTRA este ‘‘domnia sa’’.

Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre Președintele României și patronul ASTRA. Pentru patronul ASTRA, Președintele ASF ‘‘habar nu are de asigurări’’ iar pentru Președintele 

României, Președintele ASF ‘’nu are competențe pe piața de capital’’. Și pentru Președintele României și pentru acționarul majoritar al ASTRA, conducerea ASF este ‘‘incompetentă’’.

Nu putem să nu remarcăm faptul că salariile conducerii ASF, comunicate public încă de anul trecut și semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere au intrat în atenția Președintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul ASTRA.

**************

Pentru buna informare a publicului, ASF dorește să comunice în plus față de reacția la declarațiile Președintelui României și următoarele elemente:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut publice salariile conducerii ASF încă de la înființare. Veniturile conducerii ASF vehiculate de presă sunt mult sub cele ale fostelor conduceri.

Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost șef al Miliței Economice din portul Constanța și un apropiat al Președintelui României, nominalizat politic pentru funcția de Președinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancțiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de Euro.

Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziție, a avut în ultimele 2 luni înainte de înființarea ASF venituri de 69.816 Euro

Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept ‘‘secretara domnului Boc’’, a avut în ultimele 2 luni înainte de înființarea ASF, venituri de 64.131 de Euro.

Acuzațiile aduse de Traian Băsescu :

Și dezbaterea publică, și realitățile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. Este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți. Fie că vorbim de Rușanu, Dăianu, Ursache, soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu, ce legătură o avea cu ASF, când a fost la Muncă, fie de doamna Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curățată și făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională și morală”, a spus șeful statului.

Din aceste motive, a explicat președintele, legislativul trebuie să intervină imediat, pentru a nu pune în pericol o piață de 10 miliarde de euro: ”Cer Parlamentului să-și ia rolul în serios și să curețe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a angajaților care să elimine clientelismul și incompetența. Nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro”, a spus Traian Băsescu.

Despre salariile de la ASF

”Se pare că domnii Rușanu, Dăianu și Ursache sunt cel mai bine plătiți din lume, pentru incompetența lor. Nu găsim alții mai bine plătiți decât ei. Niciunul nu are competențe pe piața de capital. Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv, care știu fenomenele, riscurile”.

Despre Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte în Consiliul ASF

”Poate o să spuneți de ce domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl știu de când a fost ministru în vremea Convenției, nu a fost bun de nimic. La televizor dă din gură inteligent, chiar”.

Făcând aluzie la cei 220.000 de euro pierduți de Daniel Dăianu în afacerea lui Cristian Sima :

”După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-și recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF-ului. Îl invit să aibă decența să-și recupereze pierderile din altă parte”.

Despre președintele Consiliului ASF

”Rușanu nu are nicio legătură cu piața de capital. Taxele impuse pieței de capital pentru a-și putea susține salariile sunt nepermise și fac viața grea firmelor și sunt prea mari față de dimensiunile pieței”.

Despre relațiile de rudenie din ASF

”Dacă priviți cu atenție la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL, cu numele, nașii, cumetrii, cu toată lista de clientelă. Motiv pentru care el este reprezentativ și pentru clientelism și pentru incompetență”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.2.2014

3 comentarii

 1. lili
  20.2.2014, 8:21 am

  Rusine ASF !!
  Are dreptate Traian Basescu, sunteti o cloaca de incompetenti si de clientela abonata la salarii grase desi nici unul nu aveti treaba cu serviciile financiare, sunteti numai clientela ce ocupa mereu cele mai banoase posturi din Romania in timp ce tionerii scoliti ai Romaniei pleaca afara scarbiti de voi, de clasa politica mizerabila din Romania!
  Rusine!
  Nu spuneti nimic ca raspuns la acuzatiile fondate ale lui TB, desi o tara intreaga fierbe de indignare ca niste incompetenti iau salarii de zeci de mii de Euro/luna fara sa faca NIMIC!
  Rusine !
  Sper sa scapam de PNL asa cum am scapat de PDL!
  Rusine, o adunatura de incompetenti si politruci care distrug viitorul Romaniei !!!

 2. cezar
  20.2.2014, 10:01 am

  Parcă-i dintr-un film de genul „The «Cloaca» Strikes Back”!
  N-au nimic de spus despre nepotism și încearcă, dând dovadâ de un tupeu „a la Victor Ponta”, să schimbe subiectul pe deciziile recente ce vizează Astra Asigurări.

 3. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  20.2.2014, 12:06 pm

  Iata ca postacii nu se dezmint, intervenid prompt – alaturi de Presedinte – “contra” ASF, analizind in profunzime situatia institutiei, taxind neghiobia sa, de a face lumina in situatia unei societati de asigurari!
  Curat actiune si atitudine … proletara.Asa baieti, combateti nu va jucati!Ce mai conteaza, ca habar n-aveti cu ce se maninca asigurarile, cum se ung pe paine institutiile de monitorizare sau de notorietatea stiintifica in domeniul economiei si finantelor, a colectivului ASF!

Lăsați un comentariu


Europa

Curtea de Justiție Europeană – decizie împotriva Poloniei, în chestiunea reducerii vârstei de pensionare a jdecătorilor

Vladimir Ionescu

Reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme din Polonia încalcă legislația europeană și principiul inamovibilităţii judecătorilor, a decis, luni, Curtea de Justiție a Uniunii… Mai mult

Stiri

Comisia de la Veneția s-a pronunțat: Limitarea ”drastică” a folosirii OUG-urilor în Justiție, atenție la secția pentru anchetarea magistraților!

Vladimir Ionescu

Comisia de la Veneția solicită guvernului de la București să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență, acte normative ce permit evitarea mecanismelor de control clasice… Mai mult

Stiri

Premierul anunţă sesiune extraordinară a Parlamentului: ”Să ducem la bun sfârşit proiectele”

Vladimir Ionescu

Parlamentarii vor fi convocați într-o sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie, pentru a putea adopta o serie de proiecte legislative începute în această săptămână, a… Mai mult

Stiri

Negocierile pentru conducerea BNR au intrat în linie dreaptă

Razvan Diaconu

Parlamentarii vor negocia până luni viitoarea componență a Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), urmând ca audierile în comisiile de specialitate să… Mai mult

Europa

Campanie rusească de influenţare a rezultatelor alegerilor europarlamentare, cu complicităţi locale – Studiu pentru CE

Iulian Soare

Mai multe „surse ruseşti” de pe reţelele sociale au răspândit  materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, în intenţia de a influenţa preferinţele de… Mai mult

Stiri

Înmulțire a actelor de violență gravă ale extremei drepte din Germania

Iulian Soare

Serviciile de informaţii germane estimează că în Germania există aproximativ 12.700 de extremişti de dreapta care sunt ”orientaţi spre violenţă”, scrie Politico.eu, preluată de Agerpres.… Mai mult

Stiri

Răzvan Nicolescu a devenit liderul Deloitte pe Europa Centrală pentru sectorul gazelor naturale, petrolier și al produselor chimice

Adrian N Ionescu

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a fost promovat recent în poziția de partener în cadrul practicii de consultanță a Deloitte. Expertul Deloitte preia și… Mai mult