sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 februarie, 2014

Președintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului revocarea imediată a conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară – pentru că cei ajunși acolo sunt ”clienți politici” ”profund incompetenți și nepregătiți”, iar Guvernului i-a solicitat demiterea Marianei Câmpeanu, ministrul Muncii, și a Ștefaniei Duminică, secretar de stat în Ministerul Educației.

Printre subiectele abordate de șeful statului în apariția televizată de miercuri seara au figurat și recentele dezvăluiri ale mass-media referitoare la conducerea ASF – ”salarii mai mari decât în orice altă structură de acest tip din lume” (inclusiv decât din cele de la US Securities and Exchange Commission), și angajarea în Autoritate a ”unor clienți politici” și a rudelor unor lideri aflați la guvernare.

Și dezbaterea publică, și realitățile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. Este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți. Fie că vorbim de Rușanu, Dăianu, Ursache, soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu, ce legătură o avea cu ASF, când a fost la Muncă, fie de doamna Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curățată și făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională și morală”, a spus șeful statului.


Din aceste motive, a explicat președintele, legislativul trebuie să intervină imediat, pentru a nu pune în pericol o piață de 10 miliarde de euro: ”Cer Parlamentului să-și ia rolul în serios și să curețe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a angajaților care să elimine clientelismul și incompetența. Nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro”, a spus Traian Băsescu.

Despre salariile de la ASF

”Se pare că domnii Rușanu, Dăianu și Ursache sunt cel mai bine plătiți din lume, pentru incompetența lor. Nu găsim alții mai bine plătiți decât ei. Niciunul nu are competențe pe piața de capital. Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv, care știu fenomenele, riscurile”.

Despre Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte în Consiliul ASF

”Poate o să spuneți de ce domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl știu de când a fost ministru în vremea Convenției, nu a fost bun de nimic. La televizor dă din gură inteligent, chiar”.

Făcând aluzie la cei 220.000 de euro pierduți de Daniel Dăianu în afacerea lui Cristian Sima :


”După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-și recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF-ului. Îl invit să aibă decența să-și recupereze pierderile din altă parte”.

Despre președintele Consiliului ASF

”Rușanu nu are nicio legătură cu piața de capital. Taxele impuse pieței de capital pentru a-și putea susține salariile sunt nepermise și fac viața grea firmelor și sunt prea mari față de dimensiunile pieței”.

Despre relațiile de rudenie din ASF

”Dacă priviți cu atenție la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL, cu numele, nașii, cumetrii, cu toată lista de clientelă. Motiv pentru care el este reprezentativ și pentru clientelism și pentru incompetență”.

Ministrul Muncii să-și dea demisia sau să fie demis

Președintele Traian Băsescu a cerut plecarea din guvern a Marianei Câmpeanu, ministru al Muncii, dacă se confirmă dezvăluirile făcute de presă. Este vorba despre o anchetă publicată marți de Centrul de Investigații Media, anchetă jurnalistică în care se spune că soțul ministrului, Iulian Câmpeanu, ar fi obținut ilegal o încadrare în gradul I de invaliditate, ceea ce i-a permis pensionarea anticipată.

”Fac un apel la domnia sa direct, dacă ştie că soţul ei nu e invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice grupa I, să-şi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete. Dacă e adevărat că dânsul conduce, ia copilul de la şcoală, să-şi prezinte demisia şi să închidă subiectul. Aşază o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului, şi aşa şifonat de acte de corupţie și miniştri condamnaţi”, a cerut președintele Traian Băsescu.

Mariana Câmpeanu a negat miercuri dezvăluirile, printr-un comunicat de presă, spunând că ele au avut scopul denigrării ei și a familiei și că analizează posibilitatea de a-i da în judecată pe autori.

Materialul Centrului de Investigații Media amintea și de fiul ministrului Câmpeanu, Remus Cătălin Câmpeanu, angajat la ASF și care a încasat pentru 2 luni de activitate în instituție peste 10.000 de euro.

Despre Memorandumul cu Huawei: ”Guvernul face un joc murdar pe seama securității naționale”

Președintele a mai anunțat că a primit memorandumul semnat de ministrul pentru Societatea Informațională (MSI), Dan Nica, și de reprezentanții companiei chineze Huawei, și după studierea documentului a înțeles adevăratul motiv pentru care se dorea trecerea în subordinea Guvernului a Serviciului pentru Telecomunicații Speciale (STS).

„Acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale, domnul Victor Viorel Ponta: obligaţiile asumate prin Memorandum şi aprobarea semnării memorandmului de domnia sa, cu firma Huawei din China”, a spus șeful statului.

În opinia sa, Curtea Constituțională nu va fi de acord însă cu o astfel de decizie, întrucât ”securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, indiferent cât de prietene am fi cu o ţără sau alta, aceste lucru trebuie să îl ştie şi Victor Ponta”, a explicat președintele.

Traian Băsescu a declarat că nu este în regulă nici trecerea STS în subordonarea Parlamentului, așa cum intenționează în acest moment premierul: „Să îl treacă unde vrea. Și când vor veni responsabilii din NATO şi ai Statelor Unite, să discutăm cu comunicaţiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să îi trimit la Zgonea. Ce să fac, dacă acolo va fi responsabilitatea? Că ei ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României”.

În acest moment, STS este în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Memorandumul Huawei

Publicația Hotnews a dezvăluit marți date din memorandumul semnat în noiembrie 2013, în timpul vizitei premierului Li Keqiang, care a participat la Forumul China-Statele Central și Est Europene, desfășurat la București.

La finalul vizitei respective a fost semnat şi ”memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti”, cum l-au prezentat autoritățile autohtone, iar premierul a promis că va prezenta documentul înainte de publicarea lui în Monitorul Oficial. Acest lucru nu a mai fost făcut însă.

Potrivit Hotnews, documentul prevede că Ministerul Societății Informaționale ”vine în întâmpinarea Huawei” pentru construirea de către firma chineză, în România, a unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua națională de bandă largă și Sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului. Huawei a fost acuzată de instituții din SUA, Marea Britanie, Canada etc, de spionaj în favoarea Chinei.

Revocarea secretarului de stat de la Educație acuzat de plagiat

Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să o revoce pe Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educației, acuzată în presă că și-a copiat întreaga lucrare de disertaţie pentru master.

„Ştiu că lui Victor Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, pentru că nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ”, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a declarat că a comparat el însuși cele două lucrări, pe cea a Ștefaniei Dumnică şi a colegei ce ar fi fost plagiate, şi nu există niciun dubiu, nici măcar pentru el, care nu este un specialist: „Furt intelectual se numeşte şi este bine să plece din funcţii de demnitate publică”, a spus Traian Băsescu.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat, în 7 februarie, în cazul suspiciunii de plagiat și a declanșat o anchetă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Daca este vorba de salarii prea mari pentru o activitate, ar putea avea dreptate presedintele.Cind este vorba de a spune despre prof. Daianu ca n-a fost bun de nimic, este o enormitate incalificabila.Daca comparam cele doua persoane, putem spune ca Presedintele n-a facut nimic pentru economie si populatie, fiind in mod absolut necalificat in acest domeniu.Esecul sau este atit de profund, anii pierduti atit de multi, incit piederile de sub „guvernarea” sa, sint ireparabile.Tocmai de aceea, a spune despre un economist de frunte, consultant economic, autor de lucrari si articole de referinta in economie ca nu-i bun de nimic, este incalificabil,chiar daca presedintele se afla in campanie electorala.
    In rest, pe ici pe colo, presedintele mai are dreptate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Daca este vorba de salarii prea mari pentru o activitate, ar putea avea dreptate presedintele.Cind este vorba de a spune despre prof. Daianu ca n-a fost bun de nimic, este o enormitate incalificabila.Daca comparam cele doua persoane, putem spune ca Presedintele n-a facut nimic pentru economie si populatie, fiind in mod absolut necalificat in acest domeniu.Esecul sau este atit de profund, anii pierduti atit de multi, incit piederile de sub „guvernarea” sa, sint ireparabile.Tocmai de aceea, a spune despre un economist de frunte, consultant economic, autor de lucrari si articole de referinta in economie ca nu-i bun de nimic, este incalificabil,chiar daca presedintele se afla in campanie electorala.
    In rest, pe ici pe colo, presedintele mai are dreptate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: