vineri

24 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2021

Povara datoriei statelor cu venituri mici a crescut cu 12% în 2020, până la un nivel record de 860 de miliarde de dolari, din cauza pandemiei de COVID-19, avertizează Banca Mondială într-un raport, citat de Reuters.

Președintele instituției, David Malpass, a semnalat o creștere dramatică a vulnerabilităților cu care se confruntă statele cu venituri mici și medii și a cerut măsuri urgente pentru a le ajuta să revină la un nivel mai sustenabil al datoriei.

”Avem nevoie de abordare comprehensivă la problema datoriei, inclusiv reducerea datoriilor, o restructurare urgentă şi îmbunătățirea transparenței”, a declarat luni David Malpass, adăugând că un nivelul sustenabil al acestor datorii este ”vital pentru relansarea economică și reducerea sărăciei.”


Cumulate, datoriile statelor cu venituri mici și medii au înregistrat un avans de 5,3% anul trecut, până la un nivel de 8.700 de miliarde de dolari.

”Cu toate acestea, în multe state, creșterea datoriilor a fost una de două cifre”, se precizează în document.

Creșterea datoriilor din aceste state s-a produs într-un ritm mai accelerat decât avansul venitului național brut (GNI) sau al exporturilor. Cu excepţia Chinei, raportul datorie externă-GNI a crescut cu cinci puncte procentuale până la 42% în 2020 iar raportul datorie-export a crescut până la 154% în 2020, de la 126% în 2019.

David Malpass a subliniat că este nevoie urgentă de eforturi de restructurare a datoriilor, având în vedere că la sfârșitul acestui an va expira inițiativa G20 de suspendare a serviciului datoriilor, care a oferit o păsuire statelor sărace de la rambursarea ratelor.


Malpass nu exclude o includere a unor prevederi similare în cadrul unor inițiative de restructurare a datoriilor în state sărace.

Carmen Reinhart, economistul şef al BM, a avertizat că provocările cu care se confruntă statele cu un grad mare de îndatorare ar putea să se agraveze ca urmare a creșterii dobânzilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: