luni

26 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2022

Persoanele care vor să înlocuiască becurile vechi cu unele care au un consum mai mic de energie, de tip LED, vor putea aplica pentru vouchere prin programul “Rabla pentru becuri”, pentru care autoritățile propun un buget de 400 de milioane de lei.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri, va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, a anunţat joi ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Suma propusă este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului, a precizat Barna Tanczos.

Cum va funcționa programul


Barna Tanczos a menționat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a explicat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Programul Rabla pentru becuri a fost discutat în contextul măsurilor pentru reducerea consumului la energie, venind după decizia de plafonare a prețului la electricitate.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul acestei săptămâni că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led.


„Din fonduri europene avem acel program Rabla la electrocasnice, unde, din punctul meu de vedere, acolo e consumul cel mai mare, la maşina de spălat. (…) Am cerut şi eu să văd cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, totuşi când luăm decizii să avem informaţii. Nu este un lucru rău să venim cu becuri cu led. Dimpotrivă, dar să vedem cum îl încadrăm, nu pe efortul bugetar intern, avem deja acest program deja aprobat de către Comisie să îl extindem şi pentru acest domeniu”, a spus Marcel Ciolacu.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: