vineri

26 aprilie, 2024

ce este o casă independentă energetic

19 septembrie, 2022

În contextul actual, în care prețurile la gaze și energie electrică au crescut foarte mult, poate că v-ați întrebat ce este o casă independentă energetic și cum poate casa voastră să devină o astfel de locuință eficientă, care nu risipește resursele.

1. Pe scurt, o casă independentă energetic este o locuință care produce cel puțin cantitatea de energie pe care o consumă. Surplusul de energie electrică poate fi livrat în Sistemul Energetic Național.

Pentru a produce energie puteți alege diferite sisteme de energie regenerabilă. De asemenea, când vine vorba despre ce este o casă independentă energetic trebuie să luați în calcul nevoia de a reduce energia pe care locuința voastră o consumă.

Ce este o casă independentă energetic – ce facem cu energia


2. O locuință are nevoie de energie pentru mai multe scopuri. Iată care sunt cele mai cunoscute / necesare tipuri de energie pentru un trai modern și confortabil:

  • energie pentru încălzirea camerelor (indiferent că vă încălziți cu ajutorul caloriferelor clasice, cu apă, sau că folosiți încălzire prin pardoseală ori calorifere electrice, aeroterme sau radiatoare electrice, orice locuință are nevoie de încălzire în sezonul rece);
  • energie electrică pentru aparatele de aer condiționat (pe timpul verii, dacă locuința este într-o zonă unde temperaturile trec de 28 – 30 de grade Celsius, s-ar putea să aveți nevoie de aer condiționat);
  • energie pentru încălzirea apei calde;
  • energie pentru gătit;
  • energie pentru iluminat (puteți opta pentru becuri inteligente LED pentru a reduce consumul de energie);
  • energie electrică pentru aparatele electrice, electronice și electrocasnice pe care le utilizați (de la televizor la calculator, de la plita electrică la mașina de spălat rufe).

Casă nouă sau modernizată

3. Dacă vă doriți să locuiți într-o casă independentă energetic, atunci fie puteți să construiți una de la zero, fie vă puteți transforma locuința actuală într-una autonomă.

Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să analizați / estimați consumul lunar de energie. În funcție de cât de mare este acesta veți ști în ce sisteme pentru producerea energiei va trebui să investiți.

Ce este o casă independentă energetic și cum produce energie

4. Curentul electric necesar poate fi produs prin diverse sisteme de energie regenerabilă. Cele mai cunoscute sunt panourile fotovoltaice, însă acestea nu reprezintă singura opțiune. Alte variante sunt turbinele eoliene casnice și microhidrocentralele pentru casă (numite și microhidro turbine electrice).


Este bine să alegeți sistemul pentru producerea curentului electric în funcție de specificul regiunii în care se află casa voastră. Dacă este vorba despre o cabană, o pensiune ori o casă de vacanță în zona de munte și aveți un pârâu în apropierea casei, atunci puteți alege o microhidrocentrală. Dacă locuiți într-o zonă cu vânturi puternice, cum este Dobrogea de exemplu, atunci puteți achiziționa o turbină eoliană casnică ce va transforma energia cinetică a vântului în curent electric.

5. La modul ideal, o casă independentă energetic va avea mai multe sisteme de producere a energiei electrice (ex: panouri fotovoltaice plus turbine eoliene). În acest fel diversificați sursele de energie și nu riscați să vă confruntați cu o criză energetică în perioadele în care una dintre resurse nu este disponibilă (de exemplu, chiar și în zonele cu potențial eolian există perioade când nu bate vântul; dar dacă dispuneți de mai multe sisteme atunci scădeți gradul de dependență de o anumită resursă, fie ea și regenerabilă).

Ce este o casă independentă energetic și cum se încălzește apa

6. În ceea ce privește încălzirea apei, ea poate fi încălzită, de exemplu, cu ajutorul panourilor solare, cu un boiler electric sau cu o pompă de căldură pentru apă caldă menajeră. Sau poate că locuiți într-o zonă cu potențial geotermal, unde puteți fora pentru a avea acces la apă termală caldă sau fierbinte. Puteți capta apa caldă pentru menaj, iar locuința poate fi încălzită cu ajutorul aburului.

În funcție de specificul zonei în care locuiți puteți alege cea mai potrivită variantă pentru locuința voastră. De pildă, dacă locuiți într-o zonă cu ape geotermale, dar cu radiație solară redusă, nu are sens să vă umpleți acoperișul casei de panouri solare: mai bine investiți într-un sistem de încălzire cu apă geotermală.

Cum reduceți consumul de energie

7. Odată ce ați stabilit cum produceți energia trebuie să investiți și în instrumente pentru reducerea consumului de energie.

Consumul de energie (electrică și termică) poate fi redus semnificativ prin:

  • înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă;
  • izolarea termică a elementelor de construcție exterioare (pereți exteriori, terase, învelitoarea șarpantei și alte elemente similare);
  • izolarea termică a conductelor de distribuție a apei calde;
  • sisteme de ventilare mecanică pentru recuperarea căldurii;

Ce este o casă independentă energetic – metode pentru scăderea consumului de energie

  • sistem inteligent de iluminat (înlocuirea corpurilor și/sau surselor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri/surse cu tehnologie LED; senzori de mișcare/prezență pentru economia de energie (ideale pentru poduri, mansarde, debarale); dispozitive pentru reglarea nivelului de iluminat;
  • programatoare orare pentru comanda instalațiilor de încălzire și răcire;
  • sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă (pentru a reduce radiația solară pe timp de vară);
  • sistem de colectare a apei de ploaie (aceasta poate fi folosită la menaj).

Case independente energetic din România

Deja casele independente energetic nu mai sunt o noutate, nici măcar în România. Beneficiind de granturi de la stat sau de finanțări de la diverse companii, unii români și-au construit case autonome și au scăpat de grija facturilor.

Una dintre primele case independente energetic din România a fost construită în anul 2009 de compania inovECO în satul Hârșa, comuna Plopu din județul Prahova. Casa dispune de panouri solare, energie geotermală, precum și de ventilație centralizată pentru recuperarea căldurii.

Suprafața încălzită a casei construite din lemn este de 250,55 de metri pătrați, iar costurile de investiție au fost de 750 de euro pe metru pătrat.

Puterea instalată a sistemului fotovoltaic este de 7,5 kW, iar puterea instalată a sistemului de încălzire cu panouri solare este de 18 kW. Casa are și o pompă geotermală cu o putere de 9 kW. Casa produce 24.000 kWh/an. În plus, locuința – alcătuită din parter + etaj + pod – este și izolată termic.

ce este o casă independentă energetic
Casa din Plopu. Foto: comunitatidurabile.alea.ro

Ce este o casă independentă energetic și cât costă

Cost total pentru construcție (incluzând sistemele de generare de energie) a fost de 190.000 de euro. Investiția în sistemele de energie a reprezentat 32 % din costul total.

Un alt exemplu de casă independentă energetic este cea construită de Ciprian Macsim din localitatea Vânători, județul Iași. În urmă cu 2 ani el și-a construit o casă independentă energetic după ce a câștigat un grant de la o companie de energie.

Casa lui are o suprafață de 240 de metri pătrați și este încălzită prin pardoseală de o pompă de căldură sol / apă. De asemenea, locuința are panouri fotovoltaice care alimentează cu energie electrică inclusiv pompa de căldură.

Foto: reijotelaranta / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ghid de finanțare Electric Up. 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice

Fonduri europene pentru renovarea caselor vechi. Cine poate primi bani

Fonduri europene pentru tineri antreprenori. 3 programe explicate clar

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: