vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 februarie, 2022

China se alătură Rusiei cerând, într-o declarație comună emisă vineri, ca NATO să își oprească extinderea spre Est. Aceeași declarație transmite că Moscova sprijină pe deplin poziția Beijingului privind Taiwanul și că se opune independenței în orice formă a acestuia, transmite Reuters.

Documentul a fost elaborat în cadrul întâlnirii dintre Vladimir Putin, aflat în vizită la Beijing, și liderul chinez Xi Jinping, înainte ca cei doi să meargă la deschiderea jocurilor olimpice.
În document, cei doi denunță formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia Pacific și critică pactul de securitate trilateral Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia.

China și Rusia au promis că vor aprofunda și mai mult coordonarea lor strategică.

Cele mai importante semnale transmise de declarația comună


„Părțile se opun extinderii NATO, solicită Alianței Nord-Atlantice să renunțe la abordările ideologizate ale războiului rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări, diversitatea modelelor lor de civilizație și cultural-istorice și să trateze dezvoltarea pașnică a altor state în mod obiectiv și echitabil”, se precizează în document.

(Citiți și: Putin a ajuns la Beijing cu un contract de suplimentare a livrărilor de gaze”)

China afirmă că „înțelege și sprijină” propunerile prezentate de Federația Rusă privind garanțiile de securitate ”obligatorii din punct de vedere juridic pe termen lung în Europa”.

În același timp, declarația comună a abordat preocupările chineze cu privire la alianțele comerciale și de securitate conduse de SUA în regiunea Asia-Pacific.

„Partea rusă reafirmă sprijinul său pentru principiul «O singură China», confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, arată declarația comună.


Deși există încă obstacole în această relație și este puțin probabilă o alianță de facto între Moscova și Beijing, cele două părți semnalează că doresc să reducă influența SUA în zonele lor de influență.

Putin și Xi se pregătesc pentru situația în care nu vor mai putea utiliza dolarul în tranzacții

„Lucrăm împreună pentru a aduce la realitate adevăratul multilateralism. Apărarea adevăratului spirit al democrației servește drept fundație de încredere pentru unirea lumii în depășirea crizelor și apărarea egalității”, i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, conform unui comunicat transmis de Kremlin.

Același comunicat precizează că președinții au mai discutat și nevoia de a lărgi comerțul în monezile naționale din cauza impredictibilității privind folosirea dolarului.

Declarația comună, care include critici dure la adresa SUA, a fost emisă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în China, pentru Jocurile Olimpice de iarnă.

Kremlinul a spus că Putin și președintele chinez Xi Jinping au avut o conversație călduroasă și productivă în Beijing și a spus despre relațiile dintre cele două țări că reprezintă un parteneriat avansat cu un caracter special.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Putin a anunțat și un nou acord de suplimentare a livrărilor de gaze în China.

Cei doi lideri s-au întâlnit pentru a 38-a oară din 2013. Întâlnirea de vineri este prima interacțiune față în față a președintelui Xi cu un lider străin în aproape doi ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: