duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 februarie, 2022

Președintele rus Vladimir Putin a sosit vineri la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 și o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, aducând cu el un acord pentru creșterea livrărilor de gaze naturale către China. Putin, scrie Reuters, i-a spus lui Xi că Rusia a pregătit un nou acord care suplimentează cu 10 miliarde de metri cubi gazele naturale livrate Chinei.

Rusia, unul dintre liderii mondiali în aprovizionarea cu hidrocarburi, și-a consolidat legăturile cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, pe fondul conflictului dintre Moscova și Occidentul din cauza Ucrainei și a altor probleme.

Imagini difuzate vineri de televiziuni rusești îi arăta pe Xi și pe Putin, ambii fără mască, așezați la o masă, unul în fața celuilalt, într-o locuință de protocol din Beijing, înconjurați de asistenți mascați.


„Aș dori să vă mulțumesc pentru invitația la deschiderea Jocurilor Olimpice. Știm, direct, că aceasta este o întreprindere uriașă. Sunt sigur că prietenii noștri chinezi s-au pregătit cu brio, așa cum o fac întotdeauna”, i-a spus Putin lui Xi.

Președintele Xi a spus că întâlnirea revitalizează relația bilaterală Rusia – China. Președintele Putin a supralicitat: „În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Aceste relații – un exemplu de relaţie demnă, unde fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui- au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent”.

Rusia a găsit un aliat: China

Potrivit Moscovei, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor emite o declaraţie asupra „viziunii lor comune” în materie de securitate internaţională. Acordul apare în timp ce tensiunile între Occident şi Rusia escaladează, Moscova fiind acuzată că pregăteşte o invadare a Ucrainei.

Beijingul şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova în această criză. Departamentul de Stat al SUA a avertizat Rusia că o relaţie mai strânsă între Moscova şi Beijing nu va compensa consecinţele unei eventuale invazii a Ucrainei şi va face economia rusă şi mai fragilă.

Debut al Olimpiadei 2022


Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 încep oficial vineri la Beijing, cu ceremonia de deschidere care are loc de la ora 14:00, ora României (20:00, ora locală). Este cea de-a 24-a ediție a Jocurilor de iarnă și se desfășoară în condiții speciale, nemaiîntâlnite în istoria competiției, din cauza pandemiei, dar și a contextului politic. 

Beijingul devine primul oraș care găzduiește atât o ediție de vară a Jocurilor – Beijing 2008, cât și a uneia de iarnă – Beijing 2022.

Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone – Beijing, Yanqing și Zhangjiakou și se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero, special pentru competițiile olimpice de iarnă, cât și în locuri unde au avut loc competițiile din cadrul JO 2008.

În toate locurile de desfășurare va fi folosită zăpadă artificială, deși în Zhangjiakou a căzut zăpadă naturală în săptămâna dinaintea Jocurilor.

Multe țări au declarat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice organizate de Beijing din cauza frecventelor încălcări ale drepturilor omului raportate în această țară. Boicotul a fost inițiat de Statele Unite, cărora li s-au alăturat majoritatea aliaților acestora, inclusiv din UE.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: