luni

19 februarie, 2024

15 decembrie, 2021

Câștigul salarial mediu brut din luna octombrie 2021 a fost de 5.773 lei, cu 41 lei (+0,7%) mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 27 lei (+0,8%), până la 3.544 lei (716 euro la cursul din luna noiembrie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Cu toate acestea, în contextul unei inflații anuale crescute până la 7,94% la finele primelor zece luni din 2021, puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a scăzut cu -1,8%, ceea ce indică o ajustare semnificativă a veniturilor din muncă. Foarte probabil, trendul negativ va fi stopat în luna noiembrie, în condițiile în care inflația anunțată deja a scăzut la 7,80%.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.307 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Deși este cea mai mare valoare din ultimele trei luni, salariul real de referinţă a scăzut (-2,2 puncte procentuale față de luna anterioară) până la 220,8% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).


Evoluția câștigurilor salariale a rămas sub productivitatea muncii în industrie (+14,7%), reper macroeconomic esențial. Scăderea acestui indicator s-a manifestat anterior pandemiei (-1,3% în anul 2019) iar impactul Covid a adăugat un declin de -4,2% pe 2020. Revenirea din 2021 a fost favorizată de efectul de bază iar în septembrie s-a intrat pe minus (-4%) ceea ce va creea probleme pentru eventuala indexare a salariilor.

De reținut, în pofida unui ritm negativ în termeni reali al veniturilor salariale (-1,8%), corelat cu scăderea în termeni reali de peste 7% a pensiilor dar cu o creștere a producției de mărfuri sub avansul cererii, s-a consemnat majorarea deficitului comercial, care a urcat după primele zece luni ale anului la 18,3 miliarde euro sau 8% din PIB estimat pentru 2021.

Doar patru domenii au rămas pe plus în termeni reali

Pe domenii de activitate, singurele creşteri de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au consemnat pe segmentul de tehnologia informației (+12% nominal și +3,8% în termeni reali), HoReCa (+10,9% nominal și +2,7% ca putere de cumpărare), servicii administrative (+9,2%, respectiv +1,1%) și, marginal, comerț (+8,1% nominal și numai +0,1% real).

Toate celelalte tipuri de activități au fost pe minus ca putere de cumpărare, deși veniturile nominale apar ca fiind ceva mai mari, din cauza inflației care a urcat peste așteptări. Segmentul bugetar de administrație publică, apărare etc. a avut chiar venituri mai mici (-29 lei) iar recordul negativ a fost consemnat pe zona de tranzacții imobiliare (peste zece procente scădere a puterii de cumpărare).


Învățământul (+1,4% nominal dar -6,1% în termeni reali) și sănătatea (+3,4% și -4,2% ca putere de cumpărare) s-au intercalat între alte sectoarele economice aflate la coada clasamentului veniturilor pe octombrie 2021. Unde scăderile puterii de cumpărare au trecut pragul de -4% în telecomunicații și cercetare-dezvoltare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: