Câștigul salarial mediu, în scădere, puterea de cumpărare încă rezistă
vineri

3 decembrie, 2021

Salariul mediu în scădere – puterea de cumpărare mai rezistă o lună pe plus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2021

Câștigul salarial mediu brut din luna august 2021 a fost de 5.688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 58 lei (tot -1,6%), până la 3.487 lei (720 euro la cursul din luna septembrie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Oarecum paradoxal, în contextul unei inflații anuale crescute până la 5,25% la finele primelor opt luni din 2021, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a urcat ușor, până la +1,2%, ceea ce indică o ajustare conjuncturală a veniturilor din muncă.


Din păcate, trendul de scădere va fi reluat din luna septembrie, în condițiile în care inflația anunțată a depășit așteptările.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.286 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE).

Este cea mai mică valoare din ultimele șase luni. Salariul real de referinţă a scăzut cu 1,8 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 223,0% față de cel stabilit ca reper statistic, din octombrie 1990.

Astfel, evoluția câștigurilor salariale a rămas mult sub productivitatea muncii în industrie (+19,2%), reper macroeconomic esențial. Scăderea acestui indicator s-a manifestat anterior pandemiei (-1,3% în anul 2019) iar impactul Covid a adăugat un declin de -4,2% pe 2020. Chiar dacă revenirea din 2021 a fost favorizată de efectul de bază, totuși decorelarea de salarii este clară.


De reținut, păstrarea unui ritm pozitiv în termeni reali al veniturilor salariale (+1,2%), corelată cu majorarea în termeni reali de peste 8% a pensiilor și cu o revenire a producției de mărfuri sub avansul cererii, s-a tradus în majorarea deficitului comercial, care a urcat după primele opt luni ale anului la 14,6 miliarde euro sau 6,1% din PIB estimat pentru 2021.

Scăderi salariale pe toată linia și în sectoarele bugetare

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul HoReCa (+15,1% nominal și +9,4% în termeni reali), dar acesta a rămas la coada salariilor din România (1.962 lei) iar majorarea a apărut doar prin raportarea la scăderea pronunțată din perioada de la debutul pandemiei.

Podiumul a fost completat în luna august de tehnologia informației (+12,7 nominal, respectiv +7,1% ca putere de cumpărare) și de industria extractive (+12,5%, respectiv +6,9%). Distribuția de energie electrică şi termică, gaze, apă (+5,3%) și comerțul cu ridicata și amănuntul (+4,6%) sunt domeniile care s-au situat cu avansul puterii de cumpărare peste pragul de patru procente.

Urmare a politicii bugetare care urmărește reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul în sectorul public, salariile medii au scăzut în toate cele trei sectoare principale de stat, învățământul, administrația și sănătatea s-au plasat toate PUTERNIC PE MINUS CA EVOLUȚIE A PUTERII DE CUMPĂRARE (chiar -7,6 % în cazul sectorului sanitar, deși acum suntem în plin val pandemic).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De reținut și poziționarea altor domenii, precum cercetare-dezvoltare (-0,2%), distribuția apei, salubritate, deșeuri (-0,5%), telecomunicații (-1,4%) și tranzacțiile imobiliare (-4,1%) în situația de scădere a puterii de cumpărare, deoarece creșterea nominală a salariilor încasate s-a situat sub nivelul indicelui de creștere a prețurilor.

Dată fiind tendința imprimată de sectorul de stat, inflația ajunsă deja la 6,29% în septembrie va eroda veniturile nominale iar MEDIA PE ECONOMIA NAȚIONALĂ VA DEVENI NEGATIVĂ.
Scăderea salariilor din sectorul sanitar, pe fondul dezvoltării valului patru al pandemiei, și cea din domeniul învățământului la începerea școlii nu sunt de bun augur.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr