marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 septembrie, 2020

Toate firmele ar putea fi obligate să aloce salariaților cel puțin 7,5% din profiturile nete realizate, în plus față de salarii și celelalte drepturi bănești prevăzute de lege și de contractele de muncă individuaale sau colective, potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți deputați PSD și de un fost deputat USR.

De noua sursă de venituri ar putea beneficia salariații cu o vehime de minim 12 luni, perioadă care poate fi prelungită până la 24 de luni, prin contractele colective de muncă. Acestea pot majora și cota procentuală alocată, până la cel mult 25%, potrivit proiecului de lege văzut ptrima dată de Profit.ro.

80% din sumă ar fi rezervată salariaților eligibili, iar 20% ar fi destinată în funcție de performanțele lor profesionale.


Partea de profit net distribuită ar urma să fie înregistrată de angajatorii la cheltuieli și dedusă ca atare, fără să fie luată în considerare în baza lunară de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Sumele primie de salariați ar urma să fie scutite de impozit pe venit și nu vor fi luate în calcul pentru plata contribuțiilor sociale.

Legea ar intra în vigoare la data de 1 ianuarie a anului următor publicarii ei în Monitorul Oficial al României.

Legislația a permis firmelor să distribuie o parte din profit salariaților până în 2003, când permisiunea a fost restrânsă doar la companiile de stat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Inițiatorii proiectului aduc în sprijinul acestuia argumentul că „inegalitatea dintre capital și muncă” ar fi una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, fără să precizeze unde este România în termeni de productivitate a muncii.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: