miercuri

8 mai, 2024

17 ianuarie, 2022

PSD preia inițiativa pe chestiunea facturilor uriașe la energie și prezintă în ședința de luni a coaliției un pachet de măsuri pentru reducerea prețurilor la gaze și energie electrică. Liberalii, care dețin Ministerul Energiei, încă nu și-au stabilit exact propunerile și sunt scindați între poziția premieruluiă, care dorește măsuri mai ample, și cea a președintelui de partid, Florin Cîțu, care exclude orice propunere ce ar putea afecta companiile de energie.

Declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu:

„Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an.


Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie”.

Marcel Ciolacu, critici voalte la adresa liberalilor, din cauza liberalizării pieței de energie în plină criză

Reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz „este suportabilă de către bugetul de stat” a mai spus luni Marcel Ciolacu, în opinia căruia măsură trebuie luată de la 1 februarie.

„Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta. (…) Sunt mai mult măsuri şi au o coerenţă între ele. La şedinţa de coaliţie este invitat şi domnul ministru al Energiei şi reprezentanţii ANRE şi ai ANPC”, a adăugta liderul PSD, înainte de a intra la ședința partidului.

Acesta i-a criticat pe liberali, fără să-i numească, pentru că au procedat pînă la capăt cu liberalizarea de anul tercut, deși aceasta s-a suprapus cu o criză internațională în domeniu: „Dacă doriţi o părere personală, nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie fără să gândeşti efectele care vor urma”.

Liberalii nu au ajuns încă la consens, deși dețin Energia. Florin Cîțu: Este complicat, este o situație de deficit bugetar


Premierul Nicolae Ciucă anunța săptămâna trecută că intenționează aplicarea unei nou scheme de ajutor, de la 1 aprilie, o schemă ce va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

Florin Cîţu, liderul PNL, a explicat joi că măsurile de ajutor ar trebui prioritizate în funcție de necesități, pentru că „nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea”.

De asemenea, acesta acesta a insistat că nu pot fi eliminate taxe, în contextul deficit excedentar:

„Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea, pentru că asta nu înseamnă decât să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri.

Trebuie să vedem care sunt priorităţile, consumatorul vulnerabil şi apoi să le luăm pe rând, care sectoare sau ce parte din economie trebuie ajutată şi cum să o ajutăm ca să avem o economie mai târziu. (…)

Trebuie să fim foarte clari: nu putem, şi acesta este mesajul din partea PNL, să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor în economie.

Asta ar fi o greşeală şi, la fel, să promitem tot felul de eliminări de taxe.

Este complicat, este o situaţie de deficit bugetar şi orice măsură pe care o luăm acum, ea va funcţiona o lună, două, trei, dar costurile sau impactul s-ar putea să fie mult prea mare sau echilibrele pe care le-am câştigat în economie le vom pierde foarte uşor”.

Surse din PNL susțineau luni că Florin Cîțu ar dori o eșalonare a plății facturilor și un plan de investiții multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României. „Soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problmea structurală a prețurilor din energie”, e de părere fostul premier, potrivit surselor citate.

Răzvan Nicolescu: 70% din creșterile de prețuri la gaze și energie electrică intră în bugetul statului

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a declarat într-un interviu pentru Economedia și G4Media că guvernul are suficienți bani pentru a-i sprijina pe consumatori, întrucât 70% din creșterile de prețuri la gaze și energia electrică intră în bugetul statului.

Electrica, firmă controlată de stat, e compania care a trimis facturile greșite către consumatori, iar Răzvan Nicolescu spune că directorul general al Electrica SA/președinte CA al Electrica Furnizare ar fi trebuit demis imediat pentru încălcarea legii.

Principalele declarații ale lui Răzvan Nicolescu:

  • Este o problemă gravă (creșterea facturilor – n.red.), care poate fi însă gestionată. Banii generați de creșterea facturilor merg la stat. Din calculul nostru, aproape 70% din creșterile de preț se duc la stat, prin creșterea încasărilor la TVA – aplicat la o bază mult mai mare. iar companiile care beneficiază cel mai mult de pe urma acestor creșteri sunt companii ale statului sau controlate de stat.
  • La gaze naturale, toate creșterile de prețuri sunt suprataxate. Banii nu mai ajung la companii, se duc direct ca suprataxă la bugetul de stat. Orice sumă care depășește 45 lei/megawatt se duce direct la buget.
  • Trebuie să găsim o modalitate legală prin care statul să întoarcă acești bani către cetățeni și mediul de afaceri. Aceștia sunt bani pe care statul nu a contat în planificările bugetare.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: