miercuri

12 iunie, 2024

11 ianuarie, 2022

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecție, a anunțat, marți, premierul Nicolae Ciucă.

”Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie”, a declarat premierul.

Astfel, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o scutire a TVA la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.


„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Șeful Guvernului a mai anunțat că va fi elaborată o schemă de sprijin și pentru gaze naturale, aceste măsuri urmând a fi detaliate la următoarea ședință a coaliției de guvernare.

Totodată, el a dat asigurări pentru garantarea eficienților măsurilor de protecție, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.

”Până la refacerea calculelor de către furnizori aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a mai precizat el.

Cum funcționează schema de compensare


Guvernul a aprobat la sfârșitul anului trecut, prin OUG, o schemă de acordare a unei compensări lunare pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale. Aceasta se aplică pentru lunile noiembrie 2021 — martie 2022, diferența de preț final acordată drept compensare urmând a fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de energie electrică sunt persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1000 kwh, inclusiv.

Clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 m3- 960 m3 , inclusive.

Concret, statul român acordă lunar consumatorilor o compensație, ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale, după cum urmează: cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: