Analiză

Cum ratează România șansa de a deveni hub regional pe piața gazelor naturale: TAP se mișcă mai repede decât BRUA

Șansele României de găzdui  un hub regional pe piața gazelor naturale sunt pe cale să fie compromise, atâtea cât mai erau, căci resursele din regiunea… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Pedeapsă cu închisoarea pentru întârzieri mari la plata taxelor reținute la sursă și pentru evaziune: Proiect depus de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor a înregistrat la Senat un poriect pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și pentru creșterea ratei de colectare la… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Parlamentul UE a desemnat echipa ce va negocia șefia Parchetului European

Parlamentul European și-a desemnat joi noua echipă pentru negocierea, cu Consiliul UE, a poziției de procuror-șef european. Mandatul celor trei europarlamentari este de a obține… Mai mult

12.09.2019

Chestiunea

Creșterea puterii de cumpărare a salariilor se menține la peste 10%, productivitatea muncii la +0,2%

Conform datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2019 a fost de 5.091 lei, cu 0,7% mai mic faţă de luna… Mai mult

12.09.2019

Cronicile

Cei 3.000 de medici care nu au semnat prelungirea contractelor cu CNAS, nu o mai pot face

de Mariana Bechir , 5.1.2018

Medici de familie așteptând la direcțiile județene să ridice vaccinurile. Este una dintre obligațiile care le consumă din timpul ce ar trebui alocat asigurațiilor.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat joi că medicii de familie care nu au semnat, în semn de protest, actele adiționale pentru prelungirea contractelor cu Casa, adică 25% din totalul de 11.400 de astfel de specialiști, nu vor mai putea face acest lucru.

Acești aproximativ 3.000 de medici nu vor mai oferi servicii gratuite (consultații, trimiteri la medici specialiști și eliberare de rețete compensate), asiguraților înscriși pe listele lor (circa 5,5 milioane de persoane).

Ei vor putea intra din nou în relație cu casele județene de sănătate atunci când acestea vor lansa procedura complicată de achiziționare a serviciilor de medicină primară.

În cazul acestor medici, a explicat pentru cursdeguvenrare.ro Augustus Costache (foto), purtător de cuvânt al CNAS, legea nu mai permite semnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor, întrucât a intervenit o perioadă de întrerupere, ceea ce înseamnă încetarea respectivelor contracte cu Casa.

Data limită legală pentru semnarea documentelor era 29 decembrie, dar Societatea Naţională de Medicina Familiei și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au declanșat protestul început miercuri, 3 ianuarie, când aproape jumătate din medicii de familie nu au mai acordat servicii decontate de Casă, pentru că nu semnarea adiționalele.

Decizia, o premieră 

De peste 15 ani, actele adiționale pentru prelungirea contractelor cu casele județene de sănătate au fost semnate retroactiv, prin decizia Casei, mult timp după depășirea termenului limită.

S-au semnat și la cinci săptămâni după expirarea termenului, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Rodica Tănăsescu (foto), președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Dacă până acum au existat ilegalități, spune Augustin Costache, nu înseamnă că actuala conducere CNAS trebuei să le perpetueze.

Actele adiționale au fost semnate însă reatroactiv și acum, declară medicii de familie. Dacă miercuri procentul celor care nu semnaseră documentele era de peste 40%, joi, el a coborât la 25%, conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Decizia luată acum în premieră de CNAS, de a nu mai permite acest lucru, este nu doar o formă de presiune, ci și o iresponsabilitate față de pacienți, față de plătitori de contribuții și față de medici, totodată, acuză protestatarii.

“Este o decizie criminală, care confirmă pe deplin ceea ce noi spunem de foarte multă vreme – acest contract nu este un contract civil care se negociază între părți, conform Codului Civil, ci un contract impus în mod autoritar (de CNAS – n. red.). “Dacă nu vrei ca mine, la revedere” (este poziția Casei – n. red.)”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro medicul Gindrovel Dumitra (foto). Acesta este unul dintre protestarii care infirmă declarația Casei – a semnat prelungirea contractului cu CNAS pe 3 ianuarie, aproape o săptămână după încheierea termenului limită.

“Faptul că astăzi se încearcă punerea pumnului în gura medicilor nu înseamnă că se și rezolva problemele din sistem, ci doar ca pacienții și medicii sunt tratați de pe poziții de forță”, atrage atenția SNMF.

Contextul – un deficit de aproximativ 600 de medici de familie

 

Harta localităților cu deficit de medici de familie (date valabile în 2014)

25% dintr-un total de aproximativ 11.000 medici de familie înseamnă 3.000 de asemenea cadre și, la o medie de 1.800 de pacienți pentru fiecare medic, rezultă că circa 5,5 milioane de asigurați (plătitori de contribuții) nu pot primi trimiteri la medicul specialist și nici rețete compensate.

Situația va agrava deficitul de personal din acest sistem – ultimele informații exacte datează din 2014, când la nivel național lipseau aproximativ 500 de asemenea specialiști, iar în circa 450 de localități nu erau suficienți medici de familie (în unele comune și sate nu exista nici măcar unul).

Între timp, deficitul ar fi crescut la 600 de medici, potrivit estimărilor medicilor de familie.

În opinia lui Gindrovel Dumitra, criza s-ar putea accentua după ce acest moment, deoarece:

 • unii dintre medicii protestatari ar putea decide să plece din țară, nemulțumiți de modul în forță în care au reacționat guvernanții 
 • unele cabinete ar putea da faliment până la încheierea altor contracte cu CNAS

Soluțiile guvernanților pentru situația de criză apărută

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, i-a acuzat miercuri pe medicii de familie că se folosesc de pacienți pentru a pune presiune pe guvernanți. El i-a îndemnat pe asigurații de pe listele protestatarilor să își schimbe medicul de familie şi să se transfere la cei care şi-au prelungit contractele cu Casa.

Legea permite acest lucru chiar și în cazul când ultima înscriere s-a făcut cu mai puțin de șase luni în urmă (este o derogare pentru cei înscriși al medici care pierd contractul cu CNAS).

A doua măsură presupune aglomerarea medicilor specialiști și creșterea cheltuielilor Casei – asigurații se vor putea prezenta la medicul specialist fără bilet de trimitere, dacă este vorba de  urgenţe medico-chirurgicale și dacă au 59 de afecţiuni nominalizate pe site-ul CNAS (printre ele se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an), a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Principalele revendicări ale medicilor de familie:

 • Medicii de familie au cerut 10% din bugetul FNUASS, în loc de 5,77% cât a fost în 2017 și 5,80% prevăzut în Legea bugetului pe 2018. Președintele a promulgat însă miercuri Legea bugetului pentru 2018, astfel încât, această solicitare a picat. Creșterea cu 0,03% nu acoperă nici măcar scumpirea utilităților, spun medicii de familie.
 • Debirocratizarea – “Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient”, se precizează în documentul. Medicul Gindrovel Dumitra a declarat pentru cursdeguvernare.ro că sunt situații când completarea actelor și accesarea platformei electronice a CNAS durează mai mult decât cele 15 minute prevăzute pentru o consultație. “Se ajunge ca eu, medic, să fiu plătit (de CNAS – n. red.) nu pentru servicii medicale, ci pentru servicii informatice sau financiar – contabile, pentru că trebuie să cer cupoane de pensie etc. De aceea, nu se mai poate. Toate aceste lucruri trebuei să înceteze”, a explicat medicul de familie Dumitra.
 • Dreptul la vacanță. Conform legii, medicii de familie nu pot pleca în vacanță dacă nu găsesc un coleg care să-i înlocuiască. În contextul unui deficit consistent de personal, al existenței unor localități cu un singur medic de familie, există sute de asemenea specialiști care nu au putut pleca în concediu de mai mulți ani.
 • Problemele sistemului informatic al CNAS, care funcționează cu sincope și care-i obligă pe medicii de familie să piardă foarte mult din timpul alocat unui pacient.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.1.2018

Un raspuns

 1. Ion
  5.1.2018, 9:11 pm

  Ma intreb cum ati ajuns la concluzia ca sunt 1800 de 1800 de pacienti pe medic si “circa 5,5 milioane de asigurați (plătitori de contribuții)”???? La ultimul recensamant erau 20 de milioane de cetateni, dintre care, la acest moment sunt plecati din Romania peste 4 milioane. Deci, impartind 16 milioane la 11400 de medici, rezulta o medie de 1403 pacienti/medic de familie.Din cei 1403 pacienti nu sunt toti asigurati.

Lăsați un comentariu


Stiri

Analiză: Una din trei companii se confruntă cu dificultăți financiare

Vladimir Ionescu

Economia românească se află pe un trend pozitiv, cel puțin la nivel statistic. Numărul firmelor nou-înființate este în creștere, insolvențele și falimentele sunt în scădere,… Mai mult

Stiri

AmCham – Nemulțumirile investitorilor americani față de fiscalitatea din România: schimbări intempestive fără o rațiune economică și stimulente neatractive

Razvan Diaconu

Majoritatea companiilor apreciează în continuare cota unică de impozitare drept cea mai atractivă măsură fiscală oferită de România, reiese dintr-un sondaj realizat de Camera americană… Mai mult

Stiri

Piața recuperează: Cursul la 4,75 lei/euro, după o săptămână de depreciere accentuată

Adrian N Ionescu

Euro se menține pe tendința de depreciere substanțială declanșată săptămâna trecută, ajungând luni dimineață la un nou maxim al ultimelor trei luni, de 4,7536 de… Mai mult

Stiri

Producția de electricitate – aproape de minimele ultimilor 20 de ani. Hidroelectrica, obligată să acopere problemele sistemului

Adrian N Ionescu

Hidroelectrica s-a văzut nevoită să crească de aproape trei ori producția în primele ore ale zilei de luni, după ce sistemul energetic s-a apropiat din… Mai mult

Europa

Paradox: Numărul mașinilor diesel a crescut în UE cu 74% față de 2016, când a izbucnit scandalul Volkswagen

Iulian Soare

Numărul autovehiculelor diesel care circulă pe drumurile din Europa a ajuns la 51 de milioane, în creştere cu 74% comparativ cu 2016, anul în care… Mai mult

Europa

Agenția de turism Thomas Cook a intrat în insolvență

Vladimir Ionescu

Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism din lume, cu o istorie de 178 de ani, a intrat luni în insolvență, transmite presa internațională.… Mai mult

Stiri

Benny Gantz a obţinut susţinerea pentru formarea unui nou guvern în Israel

Iulian Soare

Partidul israelian ”Lista arabă unită” (Joint List) a decis să îl susţină pe fostul şef al Statului major al armatei, Benny Gantz, pentru formarea unui… Mai mult