marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2021

Natural History Center of Serbia in Svilajnac

Arterele rutiere din mai multe oraşe din Serbia inclusiv Belgrad au fost blocate sâmbătă de sute de protestatari împotriva planurilor colosului minier anglo-australian Rio Tinto de exploatare a zăcămintelor de litiu.

Resurse importante de litiu, fără de care nu este posibilă producerea bateriilor pentru vehiculele electrice, se găsesc în apropierea orașului Loznica din estul Serbiei. Acolo, o filială a Rio Tinto a început să cumpere terenuri și aşteaptă autorizarea statului pentru a deschide minele, potrivit AFP și Agerpres.

La Belgrad, manifestanţii au blocat timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ciocniri cu forţele de ordine, care le-au permis în cele din urmă să rămână acolo.


„Nu vreau ca ei să vândă pământul strămoşilor mei. Serbia nu este de vânzare’, a declarat un manifestant, Milan Milosavljevic, un muzician în vârstă de 31 de ani, potrivit sursei citate.

Arterele rutiere au mai fost blocate în mai multe oraşe din ţară, mai ales la Novi Sad (nord), Kragujevac (centru), Sabac (nord-vest) şi Valjevo (est), potrivit televiziunii N1.

Organizaţiile ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii.

Militanţii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.

Miza litiului sârb


Rio Tinto a descoperit în 2006 rezervele de litiu din regiunea Loznica.

Compania vrea să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect, a declarat la sfârşitul lui octombrie Vesna Prodanovic, directoarea Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform unui plan financiar prezentat recent de companie, exploatarea litiului ar putea aduce Serbiei un profit anual ‘direct’ de 627 milioane de dolari şi genera în plus 885 milioane de dolari în sectoarele conexe.

„Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului”, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, dând asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum. Pentru validarea rezultatului, însă, nu mai este necesară o participare de 50% dintre alegători.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: