cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Adrian Volintiru: România are resurse de litiu și cobalt ca să producă baterii pentru mașini electrice

2 martie, 2021

resurse de litiu în RomâniaFostul director general al Romgaz (SNG), Adrian Volintiru, este de două zile directorul general (CEO) al firmei Romanium Metal, specializată în prospecțiuni, explorare geologică și eventuala exploatare a metalelor neferoase, inclusiv litiul și cobaltul necesar bateriilor pentru mașinile electrice. Acesta spune că există resurse de litiu în România, dar și de cobalt, necesare pentru producerea bateriilor pentru mașini electrice.

„Avem această oportunitate de a găsi metale rare și apreciem că există resurse de litiu și cobalt în România, care ar fi materie primă suficientă pentru o fabrică de baterii electrice”, a declarat Adrian Volintiru, pentru cursdeguvernare.ro.

În octombrie 2020, ambasadorul de atunci al României la Berlin, Emil Hurezeanu, declara că există resurse de litiu în România semnificative, precum și de cadmiu, elemente esențiale pentru construcția de baterii electrice, resurse care ar deschide calea unei potențiale investiții a producătorului german Volkswagen într-o fabrică de baterii pentru mașini electrice.

(Citiți și: „Ambasadorul Emil Hurezeanu: România are rezerve strategice de cadmiu și litiu care ar putea atrage o investiție germană într-o fabrică de baterii”)


Cu o lună mai devreme, Comisia Europeană (CE) prezentase un plan cu 10 acţiuni pentru asigurarea economiilor UE cu materiile prime critice, ocazie cu care a completat lista acestora, cu noi substanțe ncesare pentru tehnologii și sectoare strategice.

Lista materiilor prime critice are 30 de poziții, iar dintre cele nou adăugate se remarcă litiul, care este esenţial pentru acumulatorii necesari trecerii la mobilitatea electrică, ca și pentru stocarea energiei.

(Citiți și: „UE anunță: Planul de 10 acțiuni împotriva dependenței de materiile prime critice. Harta furnizorilor UE”)

Romanium Metal. noua companie pe care o conduce Adrian Volintiru, a fost înființată în 2018, este deținută, în părți egale, de Gheorghe Luca și Ioana Luca și care ar mai putea fi activi și în alte companii de explorare de posibile resurse de mateale rare, precum Global Centurions, potrivit e-nergia, publicația care a sesizat cea dintâi intrarea în domeniu a fostului director general al Romgaz.

Global Centurions este interesată de perimetrul Bihor Sud, scos la licitație de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în toamna 2019 în vederea unor eventuale dezvoltări a potențialelor zăcăminte de cobalt și litiu de acolo, potrivit profit.ro.


Adrian Volintiru a fost revocat din funcţia de director general al Romgaz (SNG) în 13 ianuarie într-o ședință a consiliului de administrație la care nu a fost chemat, iar de atunci, compania a avut alți doi directori generali, cu statut interimar de două luni.

(Citiți și: „Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a fost demis”)

Adrian Volintiru a mai fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada noiembrie 2013 – martie 2014 şi preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013.

A ocupat şi diverse funcţii de conducere la Poşta Română, Vulcan, Upetrom 1 Mai, Rompetrol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: