6 aprilie, 2023

Mai multe asociații ale fermierilor organizează vineri proteste în toată țara în semn de nemulțumire față de lipsa de măsuri pentru a împiedica importurile de cereale din Ucraina, dar și pentru a solicita urgentarea acordării despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică extremă din anul 2022.

Protestele se organizează de către Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România în Vama Siret, în zona Portului Constanța, vama Nădlac și București, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene.

Și fermierii din Vrancea membri ai Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) au anunțat un protest la Focșani.


Clubul Fermierilor Români a anunțat că este solidar, contribuie activ și sprijină toate demersurile adresate autorităților de la București și Bruxelles pentru limitare și compensarea pierderilor fermierilor europeni afectați de importurile de cereale din Ucraina.

(Citește și: ”Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat după anunțul Comisiei de prelungire a scutirii de taxe a importurilor din Ucraina”)

Proteste similare au fost organizate și în Polonia, acolo unde ministrul Agriculturii li-a dat demisia în urmă cu 2 zile din cauză că nu a reușit să convingă Comisia Europeană să ia măsuri de stopare a importurilor de cereale din Ucraina.

Cealaltă față a războiului

După invazia Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a permis Ucrainei să exporte cereale în UE fără a-i impune cote și fără obligația achitării de taxe vamale. Mai mult, UE și statele vecine Ucrainei au organizat coridoare terestre de export ale cerealelor ucrainene, iar ONU și Turcia au intermediat un acord Rusia – Ucraina pentru export pe Marea Neagră.

Cerealele ucrainene se vând cu un preț mai mic decât cele produse în UE, Bruxelles promițând că va compensa pierderile agricultorilor europeni. Sumele alocate de Bruxelles au provocat indignarea fermierilor, fiind cu mult mai mici decât pierderile.


Comisia a acordat luna aceasta un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit 10 milioane. O sumă infimă, în comparație cu pierderea de 200 de milioane de euro calculată de fermierii români.

(Citește și: ”Bruxelles-ul pregătește un al doilea pachet de compensații pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina”)

Conform statisticilor publicate de guvernul de la Kiev, îprin România au tranzitat, anul trecut, cereale ucrainene în valoare de 1,24 de miliarde de dolari.

România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria cer Uniunii Europene mai mulți bani pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile masive de produse agricole din Ucraina.

Mai mult, Polonia cere ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața unică. Acestui demers i s-a alăturat și România.

În urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul lunii aprilie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: