vineri

3 mai, 2024

30 martie, 2023

În urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul lunii aprilie, a declarat joi un reprezentant al Comisiei Europene, într-un briefing de presă.

Comisia a acordat luna aceasta un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit 10 milioane. O sumă infimă, în comparație cu pierderea de 200 de milioane de euro calculată de fermierii români.

În urma presiunilor venite în ultimele zile din partea acestor state, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel au fost de acord cu majorarea sumelor și acordarea unui al doilea pachet de compensații, cu ponderi diferite alocate față de pachetul inițial, când Polonia a primit aproape 30 de milioane de euro, Bulgaria – 16, iar România- doar 10 milioane de euro (dar solicitase circa 25 de milioane de euro).


Astfel, Comisia Europeană a propus să vină cu un al doilea pachet de despăgubiri, pentru a acoperi impactul mai larg asupra agricultorilor al importurilor ieftine intrate din Ucraina în UE.

(Citește și: „Polonia cere Comisiei să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră în Piața unică – România se raliază demersului„)

Aceste ajutoare sunt compensații pentru agricultorii din statele din prima linie afectate de importurile ieftine de cereale din Ucraina.

Reprezentantul Comisiei a explicat joi că acest al doilea pachet va viza și alte culturi, ce nu au fost sprijinite prin intermediul primului, precum sectorul zahărului sau sectorul mierii. România a primit despăgubiri pentru cultura de porumb, întrucât aceasta a cunoscut cel mai mai mare impact al importurilor ucrainene.

Ar putea fi modificate criteriile de acordare, acesta fiind motivul pentru care se schimbă ponderea alocărilor pe țară.


Oficialul european a reamintit faptul că statele membre au primit posibilitatea să dubleze ajutorul primit prin primul pachet de despăgubiri cu sume din bugetul național. Până la data de 30 august, statele membre vor trebui ă informeze Comisia cu privire la raționamentele alese pentru a distribui ajutoarele către fermieri, cu privire la criterii și la cuantum.

Dacian Cioloș: Despăgubirile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante, dacă se schimbă criteriile

Europarlamentarul Dacian Cioloș a discutat cu Janusz Wojciechowski, comisarul pentru Agricultură, despre ajutorul acordat fermierilor și despre schimbarea formulei de calculare a acestor compensații:

„Am discutat aseară cu comisarul european pentru Agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski despre problema despăgubirilor ridicole primite de fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Pe scurt, am câteva concluzii, care sper să îi ajute și pe guvernanți măcar de azi înainte: Ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia și Bulgaria, nu se mai modifică. Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acționat prea târziu și prea neconvingător, abia după ce eu și alți europarlamentari am atras atenția asupra acestei probleme.

În urma reacțiilor publice și a intervenției președintelui Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România, care va fi disponibil în următoarele săptămâni.

Am insistat ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situației reale din fiecare stat membru. Dacă acest element este luat în calcul, compensațiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante.”

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: