vineri

26 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2021

Salariul minim garantat (fixat prin lege) trebuie stabilit de statele UE în acord cu nivelul recunoscut internațional –  60% din salariul median și 50% din salariul mediu brut din fiecare țară -, conform propunerii privind Directiva salariului minim european, votată joi de Parlamentul European.

Există două forme de venituri minime în statele UE:

  • Venituri minime statutare: acestea sunt reglementate prin legi sau statute. Majoritatea statelor membre (21 din 27) au astfel de reguli.
  • Venituri minime negociate la nivel colectiv: în șase țări UE, veniturile sunt stabilite prin negocieri colective între sindicate și angajatori, acestea incluzând în anumite cazuri salariile minime: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia

Aproape toate statele membre care au un salariu minim pe economie stabilit prin lege nu ating aceste procente, precizează documentul.

Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform unor date de la Eurostat din 2021.


În cazul statelor nordice, unde salariul este stabilit prin negocieri colective, trebuie să consolideze şi să extindă acoperirea negocierilor colective, acolo unde unde mai puțin de 80% din angajați au salarii convenite prin astfel de acorduri.

Viitoarea directivă, care va ajunge la o formă finală în cadrul negocierilor ce urmează după ce își exprimă poziția și Consiliul, nu va impune un salariu minim pentru întreaga Uniune Europeană, dar va institui o serie de criterii de care statele membre vor ține cont atunci când își stabilesc la nivel național salariul minim pe economie.

Statele membre trebuie să evalueze şi să raporteze anual dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiţii de muncă şi de viaţă decente.

Indicatorii pentru evaluare vor include elemente precum puterea de cumpărare şi rata sărăciei, mai precizează documentul, astfel încât valoarea stabilită pentru salariul minim să asigure un nivel de trai decent pentru lucrători şi familiile acestora.


În majoritatea statelor membre această remunerație adesea nu acoperă toate cheltuielile traiului de zi cu zi. În jur de șapte din zece lucrători care câștigă venitul minim în UE întâmpinau dificultăți în asigurarea traiului zilnic în 2018, conform PE.

„Negocierile între instituţiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toţi cetăţenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viaţă decentă. Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiţi cu salariul minim un trai adecvat”, a comentat pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Potrivit acestuia, dacă România va reuşi să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariul mediu, ne-am putea aştepta la o creştere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, o „creştere absolut firească şi necesară pentru atingerea unui prag de decenţă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: