Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

28 octombrie, 2020

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea de directivă conținând standardele pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE.

Reglementarea nu conține o formulă unică, dar în timpul discutării celor trei variante analizate de grupul de experți, statele membre și-au exprimat preferința pentru unul dintre aceste pachete.

„Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate şi a favoriza accesul muncitorilor la protecţia oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal şi nici nu fixează un nivel comun al salariului minim”, explică executivul UE.


Propunerea respectă tradițiile naționale și competența statelor naționale și a partenerilor sociali de a stabili nivelul salariului minim, astfel încât aceste salarii vor putea fi în continuare stabilite prin negocieri colective sau prin lege.

În UE, doar şase state membre – Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia – au salariul minim stabilit prin negocieri colective dintre angajatori şi sindicate. Celelalte 21 de state au un salariu minim stabilit de guvern.

Acoperire mai mare a salariilor negociate și criterii clare de stabilire a salariului minim prin lege 

Formula preferată de state este cea a păstrării celor două metode existente, cu măsuri complementare pentru a exista garanții că nivelul salariului minim este adecvat și permite salarii decente.

În cazul țărilor unde salariul minim este fixat prin acorduri colective rezultate în urma negocierilor dintre partenerii sociali, trebuie crescută ponderea salariaților protejați prin astfel de contracte colective (să nu fie sub 70%) și, de asemenea, este nevoie de o monitorizare a adecvării acestor venituri.


În general, numărul salariaților în risc de sărăcie este mai redus în aceste state.

În cazul țărilor care stabilesc salariul minim prin lege, propunerea Comisiei le cere statelor să identifice criterii clare şi stabile pentru stabilirea salariilor minime, mecanisme cu valori de referinţă și actualizarea  regulată şi în timp util a salariilor minime. În aceste state trebuie crescută participarea partenerilor sociali la procesul de stabilire a salariului minim.

De asemenea, în cazul acestor țări, printre care se numără și România, variațiile trebuie limitate ca număr și ca durată, pentru ca ele să nu fie discriminatorii,  și justificate prin existența unui scop legitim.

Salarii minime adecvate vor diminua inegalitatea salariilor și vor avea un impact minim asupra angajatorilor, întrucât vor ajuta la susținerea cererii interne, mai spune Comisia Europeană.

Un salariu minim adecvat se dovedește c de exemplu în timpul pandemiei, care a afcetat în mod special angajații cu salarii minime, precum cei din turismul și HORECA.

Statele membre, prevede propunerea Comisiei, trebuie să se asigure că:

  • este întărit controlul inspectoratelor de muncă, pentru a vedea dacă sunt respectate reglementările referitoare la salariul minim
  • informațiile despre salariul minim sunt accesibile tuturor și foarte clare

Statisticile detaliate privind salarizarea, raportate anual

Autoritățile naționale din domeniu, mai spune propunerea de directivă, trebuie să monitorizeze și să colecteze o serie de date ce vor fi transmise anual Comisiei:

  • nivelul salariului minim și ponderea angajaților încadrați în această categorie
  • variațiile și ponderea salariaților care sunt afectați
  • rata angajaților acoperiți de contracte colective

Aceste informații trebuie să colectate dezagregat, pe gen, vârste, disabilități, mărimea companiei și sectorul de activitate.

Statele membre trebuie să adopte măsurile de conformare în doi ani de la publicarea directivei în Jurnalul Oficial al UE.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: