Guvernul vrea să amâne până la sfârșitul anului viitor închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia, potrivit unui proiect de HG publicat de Ministerul Energiei.
Termocentralele și minele de cărbune menționate ar fi trebuit închise până la sfârșitul acestui an, potrivit legislației în vigoare a decarbonării sistemului energetic și angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
La data de 01.10.2022, capacitatea instalată la nivelul Sistemului Energetic Național a fost de 18.307 MW, dintre care:
- 3.092 MW în centrale termoelectrice pe cărbune,
- 2.616 MW în centrale hidroelectrice,
- 1.413 MW în centrala nucleară,
- 3.015 MW în centrale electrice eoliene,
- 136 MW în centrale pe biomasă/biogaz,
- 1.393 MW în centrale electrice fotovoltaice.
”Deși capacitatea instalată la nivelul SEN este mare comparativ cu necesarul de consum de energie electrică, totuși nivelul producției care poate fi disponibilă în piața de energie electrică și care poate participa la acoperirea consumului de energie electrică este mult mai redus din cauza unor factori”, se arată în nota de fundamentare.
Din analiza grupurilor disponibile și a resurselor energetice avute la dispoziție în perioada de iarnă, în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul SEN se pot produce maximum 7.000 MW, este unul dintre factorii amintiți.
De asemenea, pentru perioada de iarnă 2022 – 2023 există riscul ca funcționarea centralelor termoelectrice pe hidrocarburi să fie diminuată semnificativ față de iarna anterioară din cauza lipsei disponibilității sursei primare de energie. S
”Se estimează o reducere a puterii maxime care poate fi produsă în centralele electrice pe hidrocarburi de aproximativ 500 MW. Un aspect cu mare influență pentru funcționarea centralelor electrice pe hidrocarburi în iarna 2022 – 2023 va fi dat de prețul de achiziție a gazelor naturale pentru centralele care asigură și termoficare”, se mai precizează în document.
În plus, oficialii ministerului Energiei mai invocă faptul că grupul energetic Rovinari 5 (330 MW), aflat în proces de reabilitare, suferă o decalare a termenului de punere în funcțiune, astfel încât termenul mai 2022 devine septembrie 2023, din cauza incapacității furnizorului de echipamente de a-și onora obligația contractuală.
”Situația gopolitică actuală generată de conflictul dintre Rusia și Ucrainei face ca, în funcție de evoluția războiului, atât Ucraina cât și Republica Moldova să aibă nevoie de importuri de energie electrică din România”, mai argumentează oficialii
***