miercuri

1 mai, 2024

16 decembrie, 2022

Consumul global de cărbune ajunge la recordul tuturor timpurilor în 2022 şi va rămâne la niveluri comparabile și în următorii câțiva ani, ca urmare a scumpirii gazelor provocate de războiul Rusiei în Ucraina, dacă nu cresc eforturile de trecere la o economie cu emisii reduse de carbon, spune un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), citat de Reuters.

Criza gazelor în Europa a obligat unele ţări să recurgă la cărbune, care a devenit mai ieftin, deși fusese cel mai scump din cauza certificatelor de emisii pe care utilizatorii lui  trebuia să le cumpere. Situația s-a agravat pentru că resursele de producție a electricității hidrologice și nucleare s-au redus.

Astfel că IEA estimează că utilizarea cărbunelui va crește cu 1,2% în acest an, la nivel mondial, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 8 (opt) miliarde de tone într-un singur an, adică peste recordul stabilit în 2013.


IEA mai prognozează că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025, ca urmare a  cererii puternice din economiile emergente asiatice.

Cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%. Cărbunele va continua să fie cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.

„Lumea este aproape de un vârf al utilizării de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a subliniat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe şi securitatea energetică la IEA.

Producția de electricitate din arderea cărbunelui va spori

Capacităţile globale de producţie de electricitate din cărbune ar urma să crească şi ele până la un nivel record de aproximativ 10,3 terawaţi-oră (miliarde kWh) în acest an, în timp ce producţia mondială de cărbune este prognozată să crească şi ea cu 5,4% până la 8,3 miliarde de tone, de asemenea un nivel istoric.


Cei mai mari trei producători de cărbune – China, India și Indonezia – vor atinge recorduri de producție în acest an

Totuși, în ciuda prețurilor ridicate și a marjelor confortabile pentru producătorii de cărbune, nu există niciun semn de creștere a investițiilor în proiecte de cărbune bazate pe export. Ceea ce indică prudența investitorilor și a companiilor miniere cu privire la perspectivele pe termen mediu și lung pentru cărbune, mai spune raportul IEA.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: