miercuri

7 iunie, 2023

cele mai mari parcuri de energie solară din românia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2022

Previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) arată că la nivelul anului 2027, energia solară ar urma să o depășească pe cea produsă pe bază de cărbune, ca urmare a proiectelor anunțate de la începutul invaziei rusești în Ucraina și a fondurilor pe care UE este dispusă să le aloce pentru a-și atinge obiectivele referitoare la reducerea dependenței față de Rusia.

Conform estimărilor AIE, energia produse din surse regenerabile va deveni depăși energia produsă prin metode clasice la nivel mondial chiar la începutul anului 2025.

În perioada 2022-2027, la nivel mondial se va adăuga o capacitate de energie regenerabilă de două ori mai mare decât în ultimii cinci ani, scrie Financial Times, care a realizat un interviu cu directorul executiv al AIE, Fatih Birol.


În următorii cinci ani, capacitatea globală de energie din surse regenerabile va crește cu 2.400 de gigawați, o cantitate egală cu capacitatea energetică a Chinei din prezent, estimează AIE în cel mai recent raport anual privind energia regenerabilă.

Această cifră este cu 30% mai mare decât prognoza Agenției din urmă cu un an.

Subvenții și finanțări de sute de miliarde de dolari

Țările au impulsionat „expansiunea noilor surse de energie regenerabilă” pentru a atinge obiectivele climatice, dar securitatea energetică și necesitatea de a „diversifica” lanțurile de aprovizionare cu energie regenerabilă în afara Chinei au devenit din ce în ce mai importante, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Există o competiție puternică între cele mai mari economii ale lumii pentru a avea o poziție fruntașă atunci când vine vorba de următorul capitol al sectorului industrial”, a spus oficialul AIE, fie că este vorba de energie solară, eoliană, baterii sau vehicule electrice.


Graba de a înlocui petrolul și gazele care nu mai vin din Rusia și de a construi sectoare interne de energie regenerabilă a dus la o presiune pentru stimulente și subvenții pentru industrie.

Spre exemplu, SUA avansează cu un pachet de măsuri de referință privind clima, Legea privind reducerea inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari, care include stimulente pentru producția de energie solară prin intermediul a 10 miliarde de dolari alocate pentru credite fiscale pentru energia curată în general și 27 de miliarde de dolari puși deoparte într-o „bancă verde” pentru a sprijini proiectele de energie curată în comunități.

Se așteaptă ca SUA și India să conducă diversificarea lanțului de aprovizionare pentru producția de energie solară, a precizat AIE, reducând dominația Chinei.

Investițiile în energie solară ale celor două țări (SUA și India) ar urma să ajungă la aproape 25 miliarde de dolari în perioada 2022 – 2027, ceea ce reprezintă o creștere de șapte ori față de ultimii cinci ani.

China rămâne un jucător important în sectorul energetic

Cu toate acestea, China va rămâne un „jucător dominant”, a precizat AIE, cota sa de piață fiind estimată la aproximativ 75% în 2027, față de 90% în prezent.

AIE a avertizat în vara acestui an că poziția Chinei în lanțul de aprovizionare cu panouri solare ar putea încetini trecerea globală la o energie mai curată.

China va reprezenta aproape jumătate din energia regenerabilă nou adăugată în anii până în 2027, ajutată de politicile incluse în ultimul plan cincinal, se arată în raportul anual al Agenției.

Citiți și: „Monsson a vândut cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Proiectul va fi construit în Arad, o investiție de aproape 900 mil. euro”

Energia solară este impulsionată și pe Bătrânul continent, mai ales în rândul statelor membre, care în politica de a reduce dependența față de Rusia va aloca resurse importante în dezvoltarea energiei verzi.

De exemplu, Iberdrola, una dintre cele mai importante companii europene de energie regenerabilă, a planificat „să își dubleze cu mai mult de două ori capacitatea globală de energie solară, ajungând la 10,6 gigawați până la sfârșitul anului 2025”, conform directorului diviziei de energie durabilă a companiei, Xabier Viteri Solaun, citat de FT.

Proiectele solare pot fi dezvoltate și construite mai rapid decât alte surse regenerabile, a adăugat el, iar compania „observă o creștere a capacității solare care se adaugă la parcurile eoliene noi și existente”.

În România, sunt sute de proiecte care așteaptă avize și autorizațiile necesare pentru a fi construite.

De exemplu, grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a anunțat la începutul lunii noiembrie, că a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Europa.

Acesta va fi construit în judeţul Arad, pe o suprafață de aproape 1.100 de hectare, pe raza localităților Grăniceri și Pilu, și va avea o putere instalată de 1.044 MM, investiția necesară ridicându-se la aproximativ 900 milioane de euro.

Construcția parcului va începe anul viitor, iar punerea în funcțiune este prevăzută pentru 2025, a declarat, la acea dată, pentru cursdeguvernare.ro Sebastian Enache, Head of M&A, Monsson.

Avertisment la adresa UE cu privire la deficitul de energie

O creștere și mai rapidă poate avea loc dacă țările europene facilitează obținerea de autorizații pentru noile proiecte, îmbunătățesc stimulentele pentru instalațiile solare de pe acoperișuri și oferă condiții mai bune în cadrul licitațiilor de energie regenerabilă, a precizat AIE.

În ciuda tendințelor generale încurajatoare, industria eoliană europeană a suferit o „provocare majoră”, a declarat Fatih Birol.

Combinația dintre concurența chineză și americană și creșterea costurilor materiilor prime și a costurilor de aprovizionare creează stres financiar.

Oficialul AIE a reluat, de asemenea, avertismentele privind înlocuirea combustibililor fosili din Rusia cu noi proiecte de petrol și gaze. Aprovizionarea ar trebui să provină din zăcămintele existente, a spus el, în timp ce ar trebui luate măsuri pentru a reduce cererea.

„Invazia Ucrainei de către Rusia nu ar trebui să fie o justificare pentru investiții pe scară largă în combustibili fosili”, a spus el, deoarece acestea nu numai că ar pune în pericol „obiectivele climatice”, dar ar sfârși ca active neutilizate.

Mai mult, Fatih Birol a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puţină energie.

De asemenea, oficialul AIE a explicat că fără măsurile de urgenţă adoptate de UE, deficitul de energie ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze.

Dacă pentru această iarnă, statele UE și-au asigurat necesarul de energie, în următorul sezon UE s-ar putea confrunta cu un deficit masiv, dacă Rusia reduce și mai mult livrările de energie către statele membre.

Potenţialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuinţelor prost izolate şi înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor.

Încălzirea globală nu poate fi limitată

Cu toate acestea, chiar și în cazul scenariului „accelerat” al AIE – în care capacitatea de producție de energie regenerabilă crește mai rapid decât în cazul principal datorită politicilor și altor măsuri care nu sunt în prezent în lucru – lumea nu va reuși să atingă nivelul necesar pentru a limita încălzirea globală.

Temperaturile au crescut deja cu cel puțin 1,1C de la sfârșitul anilor 1800. În cadrul Acordului de la Paris, aproape 200 de țări au convenit să reducă emisiile suficient de mult pentru a menține creșterea la mult sub 2C și, în mod ideal, la 1,5C.

Creșterea energiei din surse regenerabile „ar reduce semnificativ diferența” față de această cale, aducând capacitatea totală la 2.950 GW până în 2027, a menționat șeful AIE.

Dar acest lucru ar lăsa în continuare un decalaj de 800 GW pentru a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: