cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Proiect de lege privind conflictele de interese la achiziţiilor publice. Prevederile

9 septembrie, 2015

contract-achizitiiGuvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind instituirea unui mecanism de verificare ex ante a licitaţiilor publice. Scopul noului sistem informatic este de a preveni eventuale conflicte de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică derulate prin SEAP. Sistemul va permite verificarea şi înlăturarea acestor situaţii fără ca procedura să fie afectată, se arată într-un comunicat al executivului.

Sistemul Prevenţiei va fi gestionat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pe baza datelor unor formulare de integritate întocmite de autorităţile contractante. Aceste formulare vor face parte din documentaţia de atribuire şi vor trebui completate şi actualizate atât înainte de publicarea în SEAP a anunţului, cât şi pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică

„Sistemul Prevenție preia informațiile colectate în mod automat în formularele de integritate din interconectarea cu SEAP și determină emiterea unor notificări privind potențiale conflicte de interese”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

(Citiţi şi: DOCUMENTE / Achiziţiile publice: noutăţile proiectului de legislație care ar urma să asigure alinierea la standarde europene)


Dacă, în urma analizei, inspectorii de integritate detectează elemente ale unui potențial conflict de interese, ei sunt obligați ca, în maxim 3 zile lucrătoare de la data primirii formularului, să transmită avertismentul de integritate emis de Sistemul Prevenție.

Avertismentul de integritate emis de ANI este disponibil prin intermediul SEAP autorităților contractante, precum și autorităților cu atribuții de verificare, monitorizare și control a procedurii de achiziție publică.

Autoritatea contractantă este obligată să ia toate măsurile necesare pentru evitarea conflictului de interese. În situaţia contrară, se declanşează automat procedura de evaluare a conflictului de interese.

Proiectul a fost elaborat în cadrul unui Grup de lucru constituit la ANI, grup din care au făcut parte experți din cadrul ANI, Ministerului Justiției, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Fondurilor Europene, ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ai  Agenției pentru Agenda Digitala a României din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și ai Departamentului pentru lupta antifraudă – (DLAF) din cadrul Guvernului României.


În ultimii patru ani, ANI a avut în derulare un proiect de prevenire a conflictelor de interese cu ajutorul unui sistem informatic integrat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: