marți

16 iulie, 2024

18 octombrie, 2023

Cinci parlamentari PNL au depus un proiect de lege de modificare a Codului fiscal care blochează multinaționalele să exporte profitul realizat în România. Cei cinci solicită Biroul permanent al Camerei Deputaților să aprobe dezbaterea propunerii în procedură de urgență.

Inițiatorii spun că, odată adoptată propunerea lor, această măsură va avea ”un impact bugetar major” asupra veniturilor fiscale ale statului, dar și un impact pozitiv asupra mediului concurențial național.

Proiectul vine să completeze pachetul fiscar-bugetar asumat de Guvern, care conține și o serie de prevederi pe care PNL nu le consideră oportune.


”Dacă această măsură va fi votată în Parlament, pasul următor ar fi ca Guvernul să renunțe la mecanismul de impozitare suplimentară a marilor companii, acel impozit de 1% pe cifra de afaceri care nu se mai regăsește în nicio țară din Uniunea Europeană”, se arată în expunerea de motive.

Mecanismul de blocare a ”exportului de profit”

Potrivit proiectului:

„Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România nu vor mai putea fi deduse, iar companiile care vor continua să facă acest lucru vor fi amendate cu o sumă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse”.

Diminuarea nejustificată a bazei impozabile ar urma să se sancționeze cu o amendă egală cu cheltuielile deduse printr-o tranzacție artificială.

Astfel, spun inițiatorii, se elimină definitiv posibilitatea utilizării »management fee-urilor», a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă.

Inițiatorii spun că proiectul lor are susținerea PNL, fiind semnat de alți 47 de parlamentari PNL, inclusiv de președintele partidului, Nicolae Ciucă.

Se pare că acesta nu a fost discutat în prealabil în Coaliție. Proiectul ar urma să fie dezbătut mai întâi în Senat, Camera Deputaților fiind decizională în chestiuni ce țin de fiscalitate.


O primă limitare a practicii de optimizare fiscală a fost introdusă în România în 2016 prin dosarul prețurilor de transfer.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: