miercuri

24 aprilie, 2024

1 iunie, 2020

Ministerul german al Economiei a propus un pachet de bonusuri în valoare de 5 miliarde de euro, în cadrul unui program mai amplu de susţinere a economiei, pentru stimularea vânzărilor de automobile, anunță Reuters, care citează două persoane apropiate situaţiei.

Germania a anunțat la finalul săptămânii trecute un program de stimulare a economiei, care ar putea totaliza până la 80 de miliarde de euro. Detaliile programului ar urma să fie prezentate oficial în această săptămână.

Reuters prezintă detalii ale componentei se susținere a înnoirii parcului auto german- un program similar, ”Rabla”, se derulează și în România. Bugetul variantei nemțești este de 5 miliarde euro pentru jumătate de an 2020.


Planul german prevede acordarea unei prime de bază de 2.500 de euro pentru fiecare maşină nouă achiziționată. La aceasta se adaugă un bonus de

  • 500 de euro pentru vehiculele eficiente energetic
  •  750 de euro pentru modele hibride
  • 1.500 de euro pentru automobile electrice

Primele ar fi acordate doar pentru autoturisme cu preț de achiziție sub 77.350 de euro.

Vânzările auto au scăzut la nivel mondial ca efect al scăderii bruște a cererii urmată de închiderea liniilor de producţie din cauza pandemiei de coronavrus.

Un sondaj publicat de Asociația Industriei Auto Germane în luna ianuarie, înainte de pandemie, a arătat că producţia de automobile a Germaniei a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani.


O serie de politicieni şi organizaţii industriale s-au exprimat împotriva primelor pentru achiziţiile de automobile, argumentând că programele de stimulare ar trebui să respecte politicile referitoare la schimbările climatice şi să nu favorizeze o singură industrie.

Franța, program similar cu buget 8 miliarde euro

Un program similar, ca scop și amplitudine, este lansat și în Franța. Pe 27 mai, președintele Emmanuel Macron a anunțat un program în valoare de 8 miliarde de euro pentru relansarea industriei auto naționale. Emmanuel Macron a precizat că pachetul de ajutor financiar va veni cu condiții, cea mai importantă fiind creșterea valorii adăugate produse în Franța.

Schema de 8 miliarde de euro anunțată de președintele francez va include un sprijin pentru consumatori care ar urma să primească subvenții pentru achiziționarea de mașini noi electrice.

Acestea ar urma să fie de 7.000 de euro pentru mașini electrice (față de 6.000 de euro subvențiile de acum), respectiv de 2.000 de euro pentru mașinile hibrid.

Statul va acorda vouchere de 3.000 de euro pentru francezii care renunță la mașina veche, respectiv 5.000 de euro dacă achiziționează o mașină electrică, circa 200.000 de astfel de vouchere urmând a fi disponibile.

Pentru a pune la punct infrastructura necesară autoturismelor ”verzi”, guvernul francez va prezenta un plan de instalare a 100.000 de puncte de încărcare în următorii doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: