joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 martie, 2014

Guvernul a publicat vineri programul după care va guverna în noua formulă politică. Documentul, adoptat în ședința de joi, conține o serie de obiective de guvernare, însă, potrivit declarațiilor insistente ale premierului Victor Ponta, nu e un program de guvernare, ci ”un program”.
Precizările primului ministru se înscriu în contextul controverselor pe numirea noului guvern și necesitatea, constituțională, de a-și supune programul aprobării legislativului.

Unele erori acreditează ideea că proiectul a fost improvizat în grabă, prin preluarea unor paragrafe cu copy-paste fără să țină cont de schimbarea situației. Astfel, premierul Victor Ponta a fost nevoit să ceară, telefonic, de la Ruse, unde se afla în ședință cu premierul bulgar, modificarea capitolului referitor la privatizarea CFR Marfă, în documentul trimis la Parlament. Noua formulare o prelua pe cea veche, privind vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni, în contradicție cu decizia CSAT și cu negocierile cu FMI.

Documentul conţine intervenţii minimale pe programul de guvernare al USL, aprobat la învestirea guvernului din decembrie 2012, însă :

 • au fost eliminate cele câteva măsuri care s-au realizat deja (de exemplu reîntregirea salariilor tăiate în timpul lui Emil Boc)
 • a fost introdusă condiţionarea „dacă o va permite cadrul fiscal-bugetar” pentru toate măsurile de reducere a impozitelor sau de stimulare a investiţiilor – diminuarea TVA, scutirea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea CAS. 
 •  a fost scoasă integral promisiunea „Reducem la jumătate numărul de taxe parafiscale” (de la capitolul Finanţe) şi au dispărut toate enunţurile categorice referitoare la reducerea poverii fiscale şi stimularea mediului de afaceri.

Mai prudente, după doi ani de guvernare, cele trei partide care au rămas în executiv (PSD – PC – UNPR), menţionează în dreptul celor mai multe promisiuni concrete din programul USL că acestea vor fi realizate numai dacă permite bugetul sau că analizează posibilitatea de a aplica respectivele măsuri :

 • În noul program de guvernare Nu mai apare „Reducem TVA la producătorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Măsura va fi valabilă doar pentru producție și nu pe lanțul de prelucrare. Stimulăm a stfel producătorii interni și reducem evaziunea fiscală din agricultură”, care figura în programul USL.
 • Salariul minim pe economie va ajunge la 1.100 de lei, în programul USL urma să urce până la 1.200 de lei.
 • Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite„, se spune acum, în loc de: „REDUCEM TREPTAT, în următorii 4 ani, CAS‐UL DATORAT DE ANGAJATOR cu 5 puncte procentuale”, cum figura în programul USL.
 • Acum se spune: „Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare„. În viziunea USL era : „REDUCEM TVA LA PRODUCĂTORII AGRICOLI de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Măsura va fi valabilă doar pentru producție și nu pe lanțul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni și reducem evaziunea fiscală din agricultură„.
 • În documentul trimis la Parlament acum: „Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite„. În programul USL: „După 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA VA REVENI LA NIVELUL DE 19%„.
 • În vechiul program se vorbea despre „Finalizarea Autostrăzii Transilvania„, acum se precizează doar ”continuarea lucrărilor”.

Turismul a ieșit din discuție și din program

A dispărut, de asemenea, întregul subcapitol de măsuri fiscale în domeniul turismului, care apărea în programul USL:

 • Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru investitii noi în cluburi de turism (hoteluri, spa, agrement, restaurante etc.), precum si pentru parcuri tematice, de distractie si echitatie;
 • Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani pentru investitii în turismul balnear;
 • Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu conditia efectuării de investitii pentru îmbunătătirea structurii de cazare, alimentatie publică, agrement, porturi turistice si parcuri de distractie;
 • Cresterea de 10 ori a taxelor si impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate si nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate si lăsate în paragină, modernizarea si reprivatizarea lor;
 • Transformarea litoralului românesc în Zonă cu statut special, cu limită teritorială de 10 km pe uscat si 10 km în largul mării. Acest statut se aplică si regimului fiscal pentru cazinouri si jocuri de noroc;
 • Oferirea de facilităti fiscale operatorilor din turism care obtin eticheta ecologică pentru pensiunile si capacitătile de cazare pe care le detin.

Programul nu  cuprinde prevederile Acordului cu UDMR

În noul program nu este, însă, inclus niciun punct din Acordul de guvernare semnat săptămâna aceasta de PSD – PC – UNPR cu UDMR, pentru intrarea acestui partid la guvernare. Au fost păstrate intacte prevederile referitoare la minorităţi, din capitolele educaţie, cultură  şi minorități.

În acordurile semnate luni de PSD și UDMR, se stabilea, printre altele, ”soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş„.

(Descărcați AICI Programul pe care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: