vineri

29 martie, 2024

26 septembrie, 2022

Executivul european va lansa până la finele lunii septembrie un nou program destinat digitalizării rețelelor de energie electrică, care va necesita investiții de 565 miliarde de euro până în 2030, conform Bloomberg.

Agenția arăta că planul de acțiune “Digitalizarea sistemului energetic” vizează stimularea energiilor regenerabile, inclusiv prin montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile rezidențiale până la finele deceniului, cu scopul de a reduce dependenţa de combustibilii fosili ruseşti.

(Citiți și: Avem energie verde, n-avem rețea la care să o racordăm: primele parcuri eoliene cu pile de combustie de hidrogen așteaptă investițiile Transelectrica)

Conform propunerilor analizate de Bloomberg, blocul comunitar va încerca să promoveze schimbul de date cu privire la consumul de electricitate începând din 2024, pentru a ajuta la creşterea flexibilităţii pe pieţele de energie din regiune, de exemplu permiţând panourilor fotovoltaice şi vehiculelor electrice să introducă energie electrică înapoi în reţea.

Pompe de căldură și mașini cu emisii zero


Statele membre vor fi stimulate să instaleze panouri fotovoltaice pe acoperişul tuturor clădirilor comerciale şi publice până în 2027, iar până în 2029 pe acoperişul tuturor clădirilor rezidenţiale noi.

De asemenea, planul Bruxelles-ului prevede instalarea a 10 milioane de pompe de căldură pe parcursul următorilor cinci ani în statele europene. Totodată, la nivel UE, în 2030, ar trebui să existe 30 de milioane de vehicule cu emisii zero.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia şi preţurile ridicate la energie nu au făcut decât să majoreze necesitatea şi urgenţa de a asigura că Uniunea Europeană îşi îmbunătăţeşte atât independenţa faţă de importurile de combustibili fosili ruseşti cât şi suveranitatea strategică şi securitatea prin crearea unui sistem energetic digital”, se menţionează în planul de acţiune.

O rețea energetică mai rezilientă

După invazia Ucrainei de către Rusia și reducerea livrărilor de gaze rusești către Europa, preţurile angro la energie au crescut de peste zece ori faţă de valoarea medie pentru acest moment al anului.


Planul de acţiune privind digitalizarea reţelelor electrice este ultimul set de măsuri prezentat de UE pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti şi a urgenta tranziţia la energia regenerabile.

(Citiți și: Bloomberg: Nota de plată a crizei energetice se ridică la 500 miliarde euro în Europa. România a alocat fonduri de 6,9 miliarde)

Pe măsură ce cererea de electricitate a regiunii creşte, va fi nevoie de o reţea energetică mai rezilientă pentru a se adapta la producţia generată de panourile fotovoltaice şi turbinele eoliene, producţie care depinde de vreme, şi de asemenea să direcţioneze electricitatea acolo unde este cea mai mare nevoie în blocul comunitar.

Potrivit diplomaţilor europeni, Executivul comunitar intenţionează să dea publicităţii în data de 28 septembrie un document în care va detalia noi paşi destinaţi să reducă volatilitatea şi să crească volumul tranzacţiilor pe pieţele de energie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: