luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2022

Comisia Europeană se așteaptă ca economia UE și a zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, ceea ce înseamnă că Europa va intra într-o recesiune tehnică la iarnă, înainte de a reveni pe plus în primăvara anului viitor, potrivit datelor prognozei de toamnă, citate de Politico.

Prognoza de creștere pentru 2023 a fost redusă la 0,3% din PIB atât în ​​UE, cât și în zona euro, o reducere de peste un punct procentual față de estimările anterioare din iulie. Diferența este în mare parte consecința războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a exacerbat criza energetică și a condus la creșterea inflației, precum și la înăsprirea condițiilor financiare, ceea ce a afectat încrederea companiilor și a consumatorilor.

„Ne apropiem de sfârșitul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru”, a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni. „Prețurile în creștere ale energiei și inflația vertiginoasă își culeg acum roadele și ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic”, a spus el.


CE se așteaptă ca trei țări să înregistreze o creștere negativă în 2023: Germania, -0,6%, Letonia, -0,3% și Suedia, -0,6%.

România se numără printre singurele patru state europene cu o prognoză de creștere de peste un procent din PIB în 2022, alături de Irlanda, Malta și Bulgaria.

Totodată, anticipațiile privind evoluția PIB-ului din acest an au fost crescute la 3,2% în zona euro și la 3,3% în UE, în creștere față de 2,6%, respectiv 2,7%, în mare măsură datorită performanței puternice din sectorul serviciilor, consumatorii cheltuindu-și economiile din pandemie.

Prognoza pentru 2024 prevede revenirea creșterii economice la 1,5% din PIB în zona euro, respectiv 1,6% din PIB în UE.


De asemenea, Comisia se așteaptă ca inflația să rămână mai ridicată pentru mai mult timp, la 8,5% în zona euro în acest an și 6,1% în următorul. Anterior, prognoza 7,6% în acest an, respectiv 4% în 2023.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: