miercuri

24 aprilie, 2024

10 noiembrie, 2022

Guvernul a adoptat miercuri proiectul OUG privind participarea României la Fondul NATO de Inovare, un angajament semnat de președintele Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid, în iunie 2022.

România va contribui cu 34 milioane euro la acest fond (eșalonat pe mai mulți ani), resursele acestuia constituindu-se prin contribuție voluntară a satelor aliate.

Fondul va investi în start-up-uri care lucrează la dezvoltarea tehnologiilor cu dublă utilizare, emergente și disruptive, în domenii care sunt esențiale pentru securitatea Aliaților.

Ce trebuie să facă România pentru a accesa resursele de inovare comune ale NATO


În Expunerea de motive a inițiatorului OUG, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), se afirmă: ”Pentru a accesa resursele Fondului, este necesar ca în România să fie dezvoltate infrastructuri de cercetare sub forma unor centre de excelență, care să fie dotate cu echipamente specifice, astfel încât mediul de afaceri să poată dezvolta, testa și implementa tehnologii, care ulterior să fie selectate pentru finanțare și, în acest mod, să fie accesate resursele Fondului, iar tehnologiile inovative implementate să fie transferate astfel și în sistemul de securitate și apărare națională”.

Alte argumente importante pentru aprobarea OUG: ”România are nevoie ca entitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională să aibă acces, prin intermediul Fondului NATO de Inovare, la cele mai noi tehnologii din domeniu care, împreună cu dezvoltarea unor infrastructuri și echipamente specifice, să facă posibilă consolidarea și modernizarea sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională în contextul crizelor și amenințărilor actuale și viitoare.

Pe fondul tendinței de relocalizare și de transformare a industriilor strategice, a dezvoltării tehnologiilor avansate dar și a unor presiuni precum criza semiconductoarelor, România trebuie să dezvolte un sistem național de cercetare, dezvoltare și implementare de proiecte tehnologice ce va susține accelerarea atingerii standardelor tehnologice ale statelor NATO”.

Proiecte propuse de România

În materie de inovare militară, România participă deja la activitățile DIANA, acceleratorul NATO pentru inovare în domeniul apărării, lansat la Reuniunea la nivel înalt NATO din 14 iunie 2021, Bruxelles.


MCID coordonează dezvoltarea și implementarea unor centre de excelență în cercetare, în cadrul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și în cadrul universităților clasificate ca universități de cercetare avansată și educație, care facilitează accesul societăților comerciale la tehnologiile emergente și disruptive finanțate în cadrul Fondului NATO, după cum urmează:

  • centru de excelență în cercetare pentru inteligență artificială;
  • centru de excelență în cercetare pentru tehnologii cuantice;
  • centru de excelență în cercetare pentru nanosateliți și tehnologii satelitare;
  • centru de excelență în cercetare pentru platforme hipersonice.

Beneficii estimate din participarea la Fondul de Inovare NATO

Inițiatorul OUG precizează că participația la fond nu va genera venituri în primii 5 ani de participare, însă asigură că decizia va stimula creșterea economiei României și va încuraja dezvoltarea unor companii și sectoare economice noi, aferente tehnologiilor emergente.

”Aceste sectoare au o importanță strategică pentru România având în vedere contribuția semnificativă la produsul intern brut, sumele plătite de către contribuabilii din această industrie ca venituri la bugetul general consolidat, numărul de locuri de muncă generate direct și indirect, cât și efectele indirecte importante, precum stimularea activității economice în zone critice de creștere pentru România.

Din punct de vedere macroeconomic, se vor crea contribuții semnificative la bugetul de stat prin colectarea de taxe și impozite, impozit pe profit, și din impozitarea veniturilor salariale obținute de angajații din sector, angajați care vor beneficia de salarii peste media națională.

În plus, se poate crea un important impact indirect, reprezentat de tranzacțiile cu furnizorii și subcontractorii proiectelor create prin accesarea resurselor Fondului NATO de Inovare. Achizițiile de bunuri și servicii de la furnizorii români generează activitate suplimentară pentru acești furnizori, fapt ce
generează venituri și locuri de muncă”, precizează MCID.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: