miercuri

17 aprilie, 2024

10 februarie, 2022

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 4,2% din PIB în acest an, respectiv de 4,5% din PIB în 2023, reiese din prognoza economică de toamnă a Comisiei Europene, publicată joi.

Comisia Europeană estimează că economia României a înregistrat un avans de 6,3% din PIB în 2021, susținută de o cerere internă robustă. Spre sfârșitul anului, aceasta a pierdut din elan din cauza noilor restricții introduse în contextul crizei sanitare, dar și ca urmare a creșterii inflației.

”În ciuda pierderii de avânt, încetinire care se va manifesta până primăvara lui 2022, ultimele citiri ale indicatorilor de sentiment indică o perspectivă de creștere destul de pozitivă, chiar dacă moderată, în special în servicii, comerțul cu amănuntul, construcții și industrie”, se arată în raport.


Consumul privat este așteptat să câștige teren în a doua jumătate a anului, când restricțiile ar urma să fie ridicate, iar inflația să revină la un nivel moderat. Prognoza privind investițiile este optimistă, în special datorită fondurilor europene.

Așteptările privind creșterea dobânzilor ar putea însă afecta investițiile private. Comerțul extern ar urma să beneficieze de pe urma detensionării lanțurilor globale de aprovizionare. Chiar și așa, acesta nu va avea o contribuție pozitivă la creșterea economică nici în 2023.

Creșterea accelerată și continuă a prețurilor energiei a urcat inflația lunară la 6,7% în decembrie, inflația medie din 2021 fiind de 4,1%.

Prognoză: prețurile vor crește în continuare

”Prețurile vor crește în continuare și în 2022 din cauza prețurilor ridicate ale energiei și transferul acestora în prețurile altor bunuri și servicii. Prețurile alimentelor sunt la rândul lor așteptate să crească, din cauza scumpirilor din energie și a stocurilor reduse de îngrășăminte. O creștere a salariilor peste nivelul prognozat în prezent reprezintă un risc la adresa prognozei de inflației”, notează specialiștii Comisiei.


Ei se așteaptă ca prețurile să înregistreze un avans mediu de 5,3% în acest an, respectiv 2,3% în 2023.

Prognoza economică de iarnă a Comisiei Europene prevede că, după o expansiune notabilă de 5,3% din PIB în 2021, economia UE va crește cu 4,2% din PIB în 2022 și 2,8% din PIB în 2023.

Creșterea în zona euro este, de asemenea, așteptată la 4,0% în 2022, respectiv 2,7% în 2023.

Per ansamblu, economia UE a revenit la nivelul de dinainte de pandemie în al treilea trimestru al anului 2021 și se estimează că PIB-urile tuturor statelor membre vor depăși nivelul din 2019 până la sfârșitul anului 2022.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: