joi

25 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2022

Economia lumii se confruntă cu ”perspective sumbre”, a avertizat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, undele de șoc generate de pandemie continuând să afecteze creșterea, în special în statele sărace, transmite BBC.

Previziunile actualizate marți de Banca Mondială indică o încetinire a creșterii economiei globale la 4,1% în 2022, de la 5,5% în 2021. Aceasta a fost atribuită riscurilor sanitare, reducerii sprijinului guvernamental și scăderii cererii după redresarea inițială de anul trecut.

Principala îngrijorare a șefului BM o reprezintă adâncirea inegalității globale.
“Cel mai mare obstacol este inegalitatea care s-a integrat în sistem”, adăugând că statele sărace sunt în mod special vulnerabile în fața daunelor economice generate de eforturile de a combate inflația.


“Perspectivele pentru țările mai slabe sunt sumbre, ceea ce provoacă insecuritate”, a declarat David Malpass.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de doar 5,1%, de la 8% anul trecut, în timp ce SUA se estimează că va crește cu 3,7% anul acesta, comparativ cu un avans de 5,6% în 2021. În zona euro, expansiunea va fi de 4,2% anul acesta, de la 5,2% în 2021.

Până în 2023, activitatea economică în toate economiile avansate, cum ar fi Statele Unite, zona euro și Japonia, se va redresa probabil după loviturile din timpul pandemiei. Dar în economiile emergente și cele în curs de dezvoltare, PIB-ul se va menține cu 4% sub nivelul de dinaintea pandemiei, previzionează Banca Mondială.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: